Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева подкрепя присъединяването на България към Еврозоната

Снимка: БГНЕС

На въпроса дали България трябва или не трябва да влезе в Еврозоната, аз бих запитала има ли някой в България, който да иска да падне Валутния борд, каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"Аз досега не съм видяла социологическо проучване да падне Валутния борд и ние да сме на ветровито без защита, която той ни дава. А щом като ние сме във Валутен борд и нашата валута е вързана към еврото, много по-добре е да участваме във формирането на политиките, които влияят на нашата страна", заяви Георгиева. Тя прогнозира, че през 2023 г. инфлационните процеси ще бъдат овладени.

Георгиева беше удостоена със званието "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро..

публикувано на 08.04.24 в 17:15

Родна компания е сред водещите в производството на лавандулово масло у нас

България е сред най-големите производители на лавандулово масло в света. Близо 100% от него е експортно ориентирано. Най-търсено е то в САЩ, Гepмaния, Фpaнция, Aвcтpия, Hидepлaндия, Индия, Beлиĸoбpитaния, Иcпaния, Kaнaдa, Mapoĸo, Йopдaния и Kитaй...

публикувано на 07.04.24 в 09:25