Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делфини – бежанци в Черно море

Снимка: архив

Еколози от България, Румъния и Турция все по-често установяват случаи на дезориентирани делфини в близост до крайбрежната ивица на Черно море. Като причина за това някои експерти изтъкват военните действия в Украйна, които се провеждат и в морската акватория и водят до изместването на обитанията на делфините от север на юг.

Димитър Попов

“Още през февруари колегите от Турция алармираха за завишена смъртност на обикновени делфини, причинена от заплитане в рибарските мрежи - посочва Димитър Попов от “Зелени Балкани“, пред БНР Бургас. – Установи се, че основният проблем е увеличената плътност на популацията в нетипичен сезон, което свързахме с началото на военните действия и увеличеното шумово замърсяване. Трябва да припомним, че морските бозайници са изключително зависими от своя слух, който е основното им средство за ориентиране в морска среда. Те имат ехолокационен орган, който им помага да добият представа за това, което ги заобикаля, а също и да намерят препитание.“

Подобно на заслепяването при човека, загубата на ориентация при делфините също може да доведе до тежки последици и смърт. “Войната увеличава шумовото замърсяване в северната акватория на Черно море, което е едно от приоритетните местообитания за китоподобни“, отбелязва Димитър Попов и добавя:

“Там е най-широкият шелф, който е най-продуктивен за тяхната екосистема, а това определя и по-високата им плътност в тази част на Черно море – пояснява екологът. – Влошените условия на средата чрез увеличеното шумово замърсяване им пречи да намират своята плячка и води до загуба на ориентация. Това естествено ги кара да търсят по-спокойни райони – по-южните части на Черно море. Не е изключено да станат жертва и на акустична травма, в резултат на това зачестило шумово замърсяване, а оттам - да срещаме по-често дезориентирани делфини по Черноморието. Опитите за връщането им обратно в дълбочините на морето не им помага, а вместо това допълнително засилва стреса им. Те търсят по-спокойно място, затова не е добро решение да се връщат обратно, докато не се изясни причината.“

Специалистите препоръчват, ако хората попаднат на бедстващ делфин, който е заседнал в плитчините да подадат веднага сигнал на 112 и да му осигурят възможност да диша, като го придържат на повърхността, но не над водата, до идването на експерт. Ако е на пясъка, делфинът трябва да се полива периодично с вода и да бъде на сянка, под чадър или платнище, защото кожата му е много фина и може да се покрие с рани, заради изсушаването. Може да бъде покрит и с водорасли, които да се мокрят.

Освен военните действия, причина за придвижването на делфините към крайбрежната морска ивица може да бъде и заболяване. Според Йордан Раев от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, докторант на Института по Океанология към БАН, причините могат да бъдат много:

„Има естествена смърт, а може да се дължи и на някакъв вирус – пояснява експертът. – Преди 2-3 години имаше една епидемия, при която се оказа, че са болни от шарка, от варицела. Предполагам, че и тези военни действия, силните детонации също оказват влияние на делфините. Те са със силно развити сонари. Има и предизвикана смърт – резултат от човешката дейност. Наскоро, като учен участвах в проучване, което показа, че микропластмасата оказва изключително пагубно влияние на популацията на делфините.“

Риболовната дейност също е честа причина за смъртността, посочва Йордан Раев и пояснява, че за тази цел през годините ИАРА е правила сред рибарите множество информационни кампании.

Редактор: Дарина Григорова

Снимки: архив, Pixabay, Зелени Балкани

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05