Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Делфини – бежанци в Черно море

Снимка: архив

Еколози от България, Румъния и Турция все по-често установяват случаи на дезориентирани делфини в близост до крайбрежната ивица на Черно море. Като причина за това някои експерти изтъкват военните действия в Украйна, които се провеждат и в морската акватория и водят до изместването на обитанията на делфините от север на юг.

Димитър Попов

“Още през февруари колегите от Турция алармираха за завишена смъртност на обикновени делфини, причинена от заплитане в рибарските мрежи - посочва Димитър Попов от “Зелени Балкани“, пред БНР Бургас. – Установи се, че основният проблем е увеличената плътност на популацията в нетипичен сезон, което свързахме с началото на военните действия и увеличеното шумово замърсяване. Трябва да припомним, че морските бозайници са изключително зависими от своя слух, който е основното им средство за ориентиране в морска среда. Те имат ехолокационен орган, който им помага да добият представа за това, което ги заобикаля, а също и да намерят препитание.“

Подобно на заслепяването при човека, загубата на ориентация при делфините също може да доведе до тежки последици и смърт. “Войната увеличава шумовото замърсяване в северната акватория на Черно море, което е едно от приоритетните местообитания за китоподобни“, отбелязва Димитър Попов и добавя:

“Там е най-широкият шелф, който е най-продуктивен за тяхната екосистема, а това определя и по-високата им плътност в тази част на Черно море – пояснява екологът. – Влошените условия на средата чрез увеличеното шумово замърсяване им пречи да намират своята плячка и води до загуба на ориентация. Това естествено ги кара да търсят по-спокойни райони – по-южните части на Черно море. Не е изключено да станат жертва и на акустична травма, в резултат на това зачестило шумово замърсяване, а оттам - да срещаме по-често дезориентирани делфини по Черноморието. Опитите за връщането им обратно в дълбочините на морето не им помага, а вместо това допълнително засилва стреса им. Те търсят по-спокойно място, затова не е добро решение да се връщат обратно, докато не се изясни причината.“

Специалистите препоръчват, ако хората попаднат на бедстващ делфин, който е заседнал в плитчините да подадат веднага сигнал на 112 и да му осигурят възможност да диша, като го придържат на повърхността, но не над водата, до идването на експерт. Ако е на пясъка, делфинът трябва да се полива периодично с вода и да бъде на сянка, под чадър или платнище, защото кожата му е много фина и може да се покрие с рани, заради изсушаването. Може да бъде покрит и с водорасли, които да се мокрят.

Освен военните действия, причина за придвижването на делфините към крайбрежната морска ивица може да бъде и заболяване. Според Йордан Раев от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, докторант на Института по Океанология към БАН, причините могат да бъдат много:

„Има естествена смърт, а може да се дължи и на някакъв вирус – пояснява експертът. – Преди 2-3 години имаше една епидемия, при която се оказа, че са болни от шарка, от варицела. Предполагам, че и тези военни действия, силните детонации също оказват влияние на делфините. Те са със силно развити сонари. Има и предизвикана смърт – резултат от човешката дейност. Наскоро, като учен участвах в проучване, което показа, че микропластмасата оказва изключително пагубно влияние на популацията на делфините.“

Риболовната дейност също е честа причина за смъртността, посочва Йордан Раев и пояснява, че за тази цел през годините ИАРА е правила сред рибарите множество информационни кампании.

Редактор: Дарина Григорова

Снимки: архив, Pixabay, Зелени Балкани

Още от категорията

Остава високо числото на починалите с Covid за денонощието, отново са 9

1429 са новозаразените с Covid-19 в страната за последните 24 часа. Случаите намаляват с 207 спрямо ден по-рано. Над 2/3-ти от новоинфектираните не са ваксинирани. Положителни са 21,8% от направените 6541 теста, при  21,5% на показателя в сряда, сочи..

публикувано на 11.08.22 в 09:28

"Тук-там кошер" събира българи от цял свят на 16 септември

Форумът "Кошер", организиран от "Тук-там" – най-голямата общност от българи с опит по света, за пореден път ще събере наши сънародници, желаещи да приложат в България образованието и уменията си, придобити в чужбина.  Събитието ще се проведе на 16..

публикувано на 11.08.22 в 07:10

Започва кампания за образователна интеграция на украинските деца

УНИЦЕФ България започва кампания за разясняване на семействата от Украйна как да запишат децата си на училище и детска градина в България. Иициативата е в партньорство с Върховния комисариат на ООН за бежанците и неправителствени организациии...

обновено на 10.08.22 в 18:22