Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Делфини – бежанци в Черно море

Снимка: архив

Еколози от България, Румъния и Турция все по-често установяват случаи на дезориентирани делфини в близост до крайбрежната ивица на Черно море. Като причина за това някои експерти изтъкват военните действия в Украйна, които се провеждат и в морската акватория и водят до изместването на обитанията на делфините от север на юг.

Димитър Попов

“Още през февруари колегите от Турция алармираха за завишена смъртност на обикновени делфини, причинена от заплитане в рибарските мрежи - посочва Димитър Попов от “Зелени Балкани“, пред БНР Бургас. – Установи се, че основният проблем е увеличената плътност на популацията в нетипичен сезон, което свързахме с началото на военните действия и увеличеното шумово замърсяване. Трябва да припомним, че морските бозайници са изключително зависими от своя слух, който е основното им средство за ориентиране в морска среда. Те имат ехолокационен орган, който им помага да добият представа за това, което ги заобикаля, а също и да намерят препитание.“

Подобно на заслепяването при човека, загубата на ориентация при делфините също може да доведе до тежки последици и смърт. “Войната увеличава шумовото замърсяване в северната акватория на Черно море, което е едно от приоритетните местообитания за китоподобни“, отбелязва Димитър Попов и добавя:

“Там е най-широкият шелф, който е най-продуктивен за тяхната екосистема, а това определя и по-високата им плътност в тази част на Черно море – пояснява екологът. – Влошените условия на средата чрез увеличеното шумово замърсяване им пречи да намират своята плячка и води до загуба на ориентация. Това естествено ги кара да търсят по-спокойни райони – по-южните части на Черно море. Не е изключено да станат жертва и на акустична травма, в резултат на това зачестило шумово замърсяване, а оттам - да срещаме по-често дезориентирани делфини по Черноморието. Опитите за връщането им обратно в дълбочините на морето не им помага, а вместо това допълнително засилва стреса им. Те търсят по-спокойно място, затова не е добро решение да се връщат обратно, докато не се изясни причината.“

Специалистите препоръчват, ако хората попаднат на бедстващ делфин, който е заседнал в плитчините да подадат веднага сигнал на 112 и да му осигурят възможност да диша, като го придържат на повърхността, но не над водата, до идването на експерт. Ако е на пясъка, делфинът трябва да се полива периодично с вода и да бъде на сянка, под чадър или платнище, защото кожата му е много фина и може да се покрие с рани, заради изсушаването. Може да бъде покрит и с водорасли, които да се мокрят.

Освен военните действия, причина за придвижването на делфините към крайбрежната морска ивица може да бъде и заболяване. Според Йордан Раев от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, докторант на Института по Океанология към БАН, причините могат да бъдат много:

„Има естествена смърт, а може да се дължи и на някакъв вирус – пояснява експертът. – Преди 2-3 години имаше една епидемия, при която се оказа, че са болни от шарка, от варицела. Предполагам, че и тези военни действия, силните детонации също оказват влияние на делфините. Те са със силно развити сонари. Има и предизвикана смърт – резултат от човешката дейност. Наскоро, като учен участвах в проучване, което показа, че микропластмасата оказва изключително пагубно влияние на популацията на делфините.“

Риболовната дейност също е честа причина за смъртността, посочва Йордан Раев и пояснява, че за тази цел през годините ИАРА е правила сред рибарите множество информационни кампании.

Редактор: Дарина Григорова

Снимки: архив, Pixabay, Зелени Балкани

Още от категорията

Николай Милков

Вотът в чужбина ще е най-труден за организиране в Украйна

3 избирателни секции ще бъдат открити в Русия за парламентарните избори на 2 октомври, каза служебният външен министър Николай Милков на съвещание при президента. В Русия обикновено се организират 4-5 секции, но вероятно ще са 3.  Проблем е, че..

публикувано на 09.08.22 в 13:19

Президентът иска да се повиши доверието към машинния вот

От огромно значение е изборите на 2 октомври да излъчат устойчиво управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и стратегически решения за страната, призова президентът Румен Радев. На съвещание при президента Радев поиска от служебните..

публикувано на 09.08.22 в 11:53
Медицинският университет в София

Български висши училища влизат в алианса “Европейски университети“

Медицинският университет в София и Аграрният университет в Пловдив се присъединиха към консорциуми от инициативата "Европейски университети". Еврокомисията одобри още 4 алианса, в два от които участват българските висши училища. С тях вече 7 български..

публикувано на 09.08.22 в 10:16