Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово ще е българският участник в инициативата “Партньорства за регионални иновации“

Мария Габриел: Сътрудничеството между регионите е водещ фактор за развитие на иновациите в Европа

Снимка: Таня Христова, кмет на Габрово

63 региона, седем града и четири държави членки са избрани да участват в пилотната инициатива „Партньорства за регионални иновации“. Габрово е българският регион - участник.

“Ще предоставим на регионите и градовете експертиза, сътрудничество, работа в мрежа, които ще им помогнат за привличането на инвестиции и мобилизиране на подходящите програми за финансиране“, поясни еврокомисар Мария Габриел на пресконференция в Брюксел.

Участващите региони и градове ще работят по „Наръчник за партньорствата за регионални иновации“. Документът се базира на три елемента - стратегическа рамка, процес на съвместно създаване с гражданите и намиране на решения, адаптирани към конкретните местни условия на територията. Ще се насърчават добрите практики, ученето чрез експериментиране и укрепването на капацитета на регионалните екосистеми за иновации.

Мария Габриел

През юли българският еврокомисар Мария Габриел ще представи нова европейска иновационна програма:

“Тя ще работи за стимулиране на иновациите във всеки един регион в Европа. Новата вълна иновации носи конкретни решения на проблеми, с които се сблъсква всеки от нас във всяко населено място в областта на транспорта, енергетиката, земеделието. Днес трябва да направим така, че всеки новатор да има свободен достъп до друг регион, с цел привличане на инвеститори и създаване на пазари за неговите продукти и услуги, независимо в кой район се намира.“

Снимки: Таня Христова (кмет на Габрово), БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

Правителството определи авиопревозвачите за полети до Китай

Правителството назначи три български авиокомпании за превозвачи по международните въздушни линии между България и Китай. Авиокомпания "Компас Карго Еърлайнс" ще осъществява редовни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и..

публикувано на 27.03.24 в 16:41

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23