Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония пожъна успех в Златната зала на Музикферайн

Софийската филхармония на сцената на Златната зала на Музикферайн, Виена.
Снимка: facebook/sofiaphilharmonic

Концертът на Софийската филхармония в напълно разпродадената "Златна зала" на Музикферайн е преминал при голям успех, съобщиха от екипа на националния ни симфоничен оркестър. Особен интерес са предизвикали двете български произведения в програмата.

Гротескната симфонична сюита "Бай Ганьо" от Веселин Стоянов е била истинска изненада за виенската публика. Трябва да кажем, че подборът именно на "Бай Ганьо" е добро попадение. Веселин Стоянов създава своята сюита върху произведението на Алеко Константинов през 1941 г., подбирайки именно епизодите, свързани с пътуването до Виена на недодялания, недотам образован, но хитър и комбинативен Бай Ганьо, който е тръгнал да прави търговия. Невъзпитаното, на моменти грубо и дори арогантно поведение на героя намират своята антитеза в бавната част "На село", която е възхвала на положителното, здравото в ценностната система на българина. Дали тази литературна програма или (по-вероятно) ведрата, жизнена музика на Веселин Стоянов е впечатлила взискателната публика, но отново според организаторите на събитието, концертът на българските филхармоници и маестро Найден Тодоров им е спечелил мощни аплаузи, а след финала на концерта представители на една от водещите звукозаписни фирми са изявили желание да запишат това произведение със същия оркестър и диригент.



Сред публиката са били директори на няколко от елитните световни музикални агенции
, Йоан Холендер – артистичен съветник на Софийската филхармония, бившите посланици на Италия и Австрия в София, генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев, австрийски и български музикални критици. Концертът е завършил с бис, който филхармониците са изпълнили след дълги аплодисменти от изправената на крака зала – брилянтната ˮРъченица“ из симфонична сюита "Тракия" на Петко Стайнов, едно от най-ярките произведения в националната ни музикална съкровищница.


Редактор: Албена Безовска
Снимки: facebook/sofiaphilharmonic, facebook/naydentodorov


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музикантите от X-R@Y са готови с новата си песен – "Върни се при мен"

Група X-R@Y, известна с нестандартните си звукови търсения, включващи гъдулка, е готова с нова песен – "Върни се при мен". Тяе посветена на спомена за летните емоции и търсенето на лятото и любовта вътре и извън нас. Носталгичната нотка на..

публикувано на 13.03.24 в 10:15

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet излизат пред софийската публика

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet представят „Гласове и струни“ в столичната зала „България“. След успешно представяне в Италия в градовете Белуно и Венеция в началото на февруари 2024, изпълнителите отново се събират пред..

публикувано на 12.03.24 в 18:54

"Напред" – рок завръщането на Тома Здравков

След редица интересни изживявания в различни жанрове и на различни сцени, беше въпрос на време Тома Здравков да се завърне към суровото рок звучене с нова песен. И както говори заглавието ѝ – "Напред" – натрупал разнообразен опит, Тома продължава..

публикувано на 12.03.24 в 10:15