Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Президентът поиска от САЩ подкрепа за българската армия и сигурност

Снимка: БГНЕС/Президентство

Президентът Румен Радев постави въпроса за своевременна подкрепа за българските отбранителни способности на среща с помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид. Войната на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност и се изисква преосмисляне на действиятя в рамките на ЕС и НАТО, е заявил  Радев на срещата, съобщиха от президенството. Той е поискал по-бързо доставяне на заплатените от България самолети F-16.

Относно присъединяването на Западните Балкани към ЕС президентът е изтъкнал, че интеграцията на Скопие зависи от спазването от Северна Македония на Копенхагенските критерии и премахване на дискриминацията спрямо македонските българи.

Премиерът Кирил Петков също е разговарял с Карън Донфрид. Двамата са обсъдили сътрудничеството в сферата на сигурността, единния отговор на НАТО срещу войната на Русия в Украйна и общите енергийни проекти, съобщиха от правителството.

Още от категорията

Илиана Йотова

Вицепрезидентът ще предложи промени в политиката към украинските бежанци

България е очаквала повече украинци с български произход да потърсят спасение в нашата страна заради конфликта в Украйна. Повечето от тях обаче не са напуснали местата, където живеят. Това каза за БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя посочи, че..

публикувано на 02.08.22 в 18:04

Румен Радев: Общата история трябва да стане фактор за сближение между България и РСМ

Президентът Румен Радев изпрати поздравително писмо и проведе телефонен разговор със своя колега президента Стево Пендаровски по случай Националния празник на Република Северна Македония – 2 август. "Отбелязването на Илинденско-Преображенското..

публикувано на 02.08.22 в 16:36

Цените на енергоносителите, инфлацията и пътищата – предизвикателства пред служебния кабинет

"От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната! Противно на внушенията, условия за апокалипсис в България няма". С тези думи бившият премиер Кирил Петков предаде на специална церемония властта на служебния..

публикувано на 02.08.22 в 14:06