Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Президентът поиска от САЩ подкрепа за българската армия и сигурност

Снимка: БГНЕС/Президентство

Президентът Румен Радев постави въпроса за своевременна подкрепа за българските отбранителни способности на среща с помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид. Войната на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност и се изисква преосмисляне на действиятя в рамките на ЕС и НАТО, е заявил  Радев на срещата, съобщиха от президенството. Той е поискал по-бързо доставяне на заплатените от България самолети F-16.

Относно присъединяването на Западните Балкани към ЕС президентът е изтъкнал, че интеграцията на Скопие зависи от спазването от Северна Македония на Копенхагенските критерии и премахване на дискриминацията спрямо македонските българи.

Премиерът Кирил Петков също е разговарял с Карън Донфрид. Двамата са обсъдили сътрудничеството в сферата на сигурността, единния отговор на НАТО срещу войната на Русия в Украйна и общите енергийни проекти, съобщиха от правителството.

Още от категорията

Товарен кораб под флага на Сиера Леоне, натоварен с над 26 000 тона царевица, напуска пристанището на Одеса, 1 август 2022 г.

Западът продължава да въоръжава украинската отбрана

Часове след като първият кораб с царевица отплава от Одеса украинският президент Володимир Зеленски заяви, че още 16 кораба са готови да превозят зърно от Украйна . "Прекалено рано е да се празнува", коментира Зеленски. Според турският в-к..

публикувано на 02.08.22 в 08:47

Клетва полага четвъртият служебен кабинет на Румен Радев

Днес клетва ще положи назначеният от президента Румен Радев четвърти служебен кабинет. Това е и стотното правителство на България. На церемония в Гербовата зала в президентството държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното..

публикувано на 02.08.22 в 07:05
Гълъб Донев – премиер на новото служебно правителство

Президентът насрочи парламентарните избори за 2 октомври и назначи служебно правителство

С указ президентът разпусна от 2 август 47-ото Народно събрание и насрочи избори за нов парламент на 2 октомври. Президентът Румен Радев назначи служебно правителство в състав: Гълъб Донев – премиер ; Лазар Лазаров – вицепремиер и министър на..

обновено на 01.08.22 в 14:12