Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Президентът поиска от САЩ подкрепа за българската армия и сигурност

Снимка: БГНЕС/Президентство

Президентът Румен Радев постави въпроса за своевременна подкрепа за българските отбранителни способности на среща с помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид. Войната на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност и се изисква преосмисляне на действиятя в рамките на ЕС и НАТО, е заявил  Радев на срещата, съобщиха от президенството. Той е поискал по-бързо доставяне на заплатените от България самолети F-16.

Относно присъединяването на Западните Балкани към ЕС президентът е изтъкнал, че интеграцията на Скопие зависи от спазването от Северна Македония на Копенхагенските критерии и премахване на дискриминацията спрямо македонските българи.

Премиерът Кирил Петков също е разговарял с Карън Донфрид. Двамата са обсъдили сътрудничеството в сферата на сигурността, единния отговор на НАТО срещу войната на Русия в Украйна и общите енергийни проекти, съобщиха от правителството.

Още от категорията

Владимир Путин и Олаф Шолц в Кремъл

Германският канцлер призова руския президент за бързо изтегляне от Украйна

Украйна иска най-силните държави в свободния свят да станат гаранти за нейната сигурност, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Той уточни, че страните гаранти трябва превантивно да охлаждат намеренията за агресия срещу Украйна, а при..

публикувано на 14.09.22 в 08:57

Азербайджан е за мир с Армения и спазване на международните спогодби

Азербайджан иска мир и спазване на международно признатите граници на държавата си – така азербайджанският посланик у нас Хюсейн Хюсейнов коментира ескалацията на напрежението по границата с Армения през миналата нощ в интервю за „Радио България“,..

публикувано на 13.09.22 в 17:15

Президентът посъветва партиите да не горят мостовете помежду си

Партиите и кандидатите за народни представители да градят предизборната си кампания на съревнование на програми и работещи решения за изход от кризите, а не на лични нападки, посъветва политиците президентът Румен Радев. Според него по този начин..

публикувано на 13.09.22 в 16:19