Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 24 май

Посрещаме мощите на светите братя Кирил и Методий в София

Светите мощи ще бъдат изложени в храма "Св.Неделя" от 23 до 25 май

4
Храм „Света Неделя“
Снимка: Ани Петрова

За всенародно поклонение, в София от атонския манастир Есфигмен пристигат светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий, съобщи Светият синод на Българската православна църква. Те ще бъдат изложени в храм "Света Неделя" от 23 до 25 май.

"Стана тъй, че от земите на древна Византия, на Атонския полустров, светите мощи на братята славянски първопросветители да посетят първо България, в което аз виждам един хубав знак, така следваме историческата последователност на нещата", каза в интервю за Радио България отец Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски". Той разясни и как е станало възможно идването на мощите у нас:

"Това стана по време на първото посещение на игумена на светата обител "Есфигмен" в България, при срещата му с Негово светейшество българския патриарх Неофит. Тогава стана въпрос, че светият манастир е получил от митрополията на Лангада тези мощи. А митрополитът на Лангада Йоан е бил дълги години протосингел в Солунската митрополия, където след разведряването на отношенията с Ватикана са възвърнати много свети мощи, включително и тези на великомъченик св. Димитър от различни места, където са съхранявани на Запад. Негово светейшество постави въпроса дали не би могло тези мощи да бъдат донесени за поклонение на вярващите в България. На което игуменът архимандрит Вартоломей изрази една готовност. След като бе взето и получено благословението на Българския Синод, разрешението на вселенския патриарх Вартоломей и на Свещения Кинотис на Света гора, две години близо тази инициатива се забави заради пандемичната обстановка.

Среща на патриарх Неофит с игумена на манастир „Есфигмен“ и монаси от Света гора, септември 2021 г.

Историческата наука все още не е изяснила загадката с точното място, където са били останките на св. Методий във Великоморавия. Трудна е и съдбата на мощите на св. Кирил, въпреки че се знае, че са били положени в базиликата "Сан Клементе" в Рим.

Отец Никанор обаче предполага, че помощниците на митрополитът на Лангада са запознати с произхода на "тази много голяма светиня" – мощите на светите братя Кирил и Методий, които очакваме да пристигнат в България.

"Двамата братя са едни от известните солунски светии заедно със св. Димитър, св. Давид и Теодора Солунски, свети Григорий Палама. Така че тяхното получаване е бил един важен приоритет на гръцката църковно-историческа наука. Аз изцяло се уповавам на това, което те са направили, тъй като в църквата отношението към светиите, особено като говорим за гръцката църква, е било достатъчно отговорно. Разбира се историческите превратности са такива, че на много богоугодници не се съхраняват местата, където са починали и са погребани за първи път. На много манастири не е ясно откъде са и какви са. Но специално в съдбата на останките на светите мощи на светците няма пряка връзка между местата, където те са били първоначално погребани и окончателно там, където се намират. Да вземем само няколко примера. Св. Спиридон Тримитунт е бил в Мала Азия, а пък мощите му са на остров Корфу. В Европа св. Петка Епиватска – Епиват (днес Селимпаша)е един град в Егейска Тракия, а мощите ѝ се намират в Яш, след като са преминали целия Балкански полуостров, затова тя е и българска, и сръбска. Да, неведоми са пътищата Божии. Известни са сведения за мощите на св. Методий, които се съхраняват в Хърватия. Той е бил много почитан от цялата славянска част на католическата църква. Тя е известна със своето грижливо и внимателно отношение към такива светии."

В София мощите на създателите на първата българска азбука - глаголицата, ще бъдат изложени в храма "Света Неделя".

"Официално ще пристигнат на 23 май, понеделник. Ще бъдат посрещнати на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски", откъдето с литийно шествие ще бъдат пренесени по бул. "Александър Стамболийски" до катедралата "Света Неделя" и там ще останат до обедните часове на 25 май. Докато има хора, които желаят да се поклонят и да се помолят, храмът ще бъде отворен – поясни отец Никанор и допълни една важна подробност: – В същата мощехранителница, това е традиция, има едно не голямо, но не и съвсем малко парченце от Светия животворящ кръст Господен, на него също ще могат да се поклонят вярващите, едновременно с мощите на Светите светии Кирил и Методий."

Снимки: Ани Петрова-БНР, БГНЕС, bg-patriarshia.bg, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55