Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 24 май

Посрещаме мощите на светите братя Кирил и Методий в София

Светите мощи ще бъдат изложени в храма "Св.Неделя" от 23 до 25 май

4
Храм „Света Неделя“
Снимка: Ани Петрова

За всенародно поклонение, в София от атонския манастир Есфигмен пристигат светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий, съобщи Светият синод на Българската православна църква. Те ще бъдат изложени в храм "Света Неделя" от 23 до 25 май.

"Стана тъй, че от земите на древна Византия, на Атонския полустров, светите мощи на братята славянски първопросветители да посетят първо България, в което аз виждам един хубав знак, така следваме историческата последователност на нещата", каза в интервю за Радио България отец Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски". Той разясни и как е станало възможно идването на мощите у нас:

"Това стана по време на първото посещение на игумена на светата обител "Есфигмен" в България, при срещата му с Негово светейшество българския патриарх Неофит. Тогава стана въпрос, че светият манастир е получил от митрополията на Лангада тези мощи. А митрополитът на Лангада Йоан е бил дълги години протосингел в Солунската митрополия, където след разведряването на отношенията с Ватикана са възвърнати много свети мощи, включително и тези на великомъченик св. Димитър от различни места, където са съхранявани на Запад. Негово светейшество постави въпроса дали не би могло тези мощи да бъдат донесени за поклонение на вярващите в България. На което игуменът архимандрит Вартоломей изрази една готовност. След като бе взето и получено благословението на Българския Синод, разрешението на вселенския патриарх Вартоломей и на Свещения Кинотис на Света гора, две години близо тази инициатива се забави заради пандемичната обстановка.

Среща на патриарх Неофит с игумена на манастир „Есфигмен“ и монаси от Света гора, септември 2021 г.

Историческата наука все още не е изяснила загадката с точното място, където са били останките на св. Методий във Великоморавия. Трудна е и съдбата на мощите на св. Кирил, въпреки че се знае, че са били положени в базиликата "Сан Клементе" в Рим.

Отец Никанор обаче предполага, че помощниците на митрополитът на Лангада са запознати с произхода на "тази много голяма светиня" – мощите на светите братя Кирил и Методий, които очакваме да пристигнат в България.

"Двамата братя са едни от известните солунски светии заедно със св. Димитър, св. Давид и Теодора Солунски, свети Григорий Палама. Така че тяхното получаване е бил един важен приоритет на гръцката църковно-историческа наука. Аз изцяло се уповавам на това, което те са направили, тъй като в църквата отношението към светиите, особено като говорим за гръцката църква, е било достатъчно отговорно. Разбира се историческите превратности са такива, че на много богоугодници не се съхраняват местата, където са починали и са погребани за първи път. На много манастири не е ясно откъде са и какви са. Но специално в съдбата на останките на светите мощи на светците няма пряка връзка между местата, където те са били първоначално погребани и окончателно там, където се намират. Да вземем само няколко примера. Св. Спиридон Тримитунт е бил в Мала Азия, а пък мощите му са на остров Корфу. В Европа св. Петка Епиватска – Епиват (днес Селимпаша)е един град в Егейска Тракия, а мощите ѝ се намират в Яш, след като са преминали целия Балкански полуостров, затова тя е и българска, и сръбска. Да, неведоми са пътищата Божии. Известни са сведения за мощите на св. Методий, които се съхраняват в Хърватия. Той е бил много почитан от цялата славянска част на католическата църква. Тя е известна със своето грижливо и внимателно отношение към такива светии."

В София мощите на създателите на първата българска азбука - глаголицата, ще бъдат изложени в храма "Света Неделя".

"Официално ще пристигнат на 23 май, понеделник. Ще бъдат посрещнати на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски", откъдето с литийно шествие ще бъдат пренесени по бул. "Александър Стамболийски" до катедралата "Света Неделя" и там ще останат до обедните часове на 25 май. Докато има хора, които желаят да се поклонят и да се помолят, храмът ще бъде отворен – поясни отец Никанор и допълни една важна подробност: – В същата мощехранителница, това е традиция, има едно не голямо, но не и съвсем малко парченце от Светия животворящ кръст Господен, на него също ще могат да се поклонят вярващите, едновременно с мощите на Светите светии Кирил и Методий."

Снимки: Ани Петрова-БНР, БГНЕС, bg-patriarshia.bg, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ученици и преподаватели преведоха на италиански поезия на Петя Дубарова

Книга със стихове на Петя Дубарова излезе на италиански език в превод на деца и преподаватели от български училища в Италия. В превода участваха училищата "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция, "Пейо Яворов" в Милано, "Родолюбие" в Неапол, "Капитан Петко..

публикувано на 04.04.24 в 11:57

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30