Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тайната стая" разказва на младите хора за живота по времето на социализма и след него

Снимка: Facebook / @toplocentralata

Изложбата "Тайна стая" може да бъде разгледана в столичното пространство "Топлоцентрала" до 25 май. Проектът обединява по съвременен начин документи, видеоматериали и архиви, събирани в Международния проект "Цената на свободата и демокрацията".

"Тайна стая" е заключителната част на проект, в  който участват страни от Източна Европа и Германия. Целта е да запознае младите хора, родени след 1989 г., със социалистическия режим и живота във времето преди 1989 година. Това поколение не е живяло по време на режима, но пък има много въпроси за недалечното ни минало, поясни в интервю за БНР-Радио София художничката Албена Баева, продуцент на експозицията. 

Изведени са и темите за демокрацията и травмите на Прехода с фокус към младите хора от България, Германия, Полша, Румъния, Литва и Чехия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25