Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните в ЕС ще пълнят заедно своите газови хранилища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговарящите от страните в ЕС и евродепутати се договориха за правилата за запълване на европейските газови хранилища преди зимата. Целта е да се изгради буфер за доставки и да се подготвят за възможни прекъсвания на руския природен газ, предаде REUTERS. Русия доставя 40% от газа в ЕС и вече прекъсна доставките за Полша и България, напомня агенцията. Сделката изисква от страните в ЕС съвместно да запълнят най-малко на 85% до ноември 2022 г. хранилищата и до 90% през 2023 г. Сега газовите хранилища са запълнени на 41%. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че на Украйна ще бъде предоставена нова пратка гаубици, влекачи, радари и резервни части за 100 млн. долара, предаде CNBC 

Сенатът на САЩ след Камарата на представителите одобри закона "Заем-Наем" за Украйна, по силата на който се отпускат 40 млрд. долара за военните нужди на Украйна.  

Най-могъщите икономически демокрации в света от Г-7 ще предоставят на Украйна повече от обещаните 15 млрд. долара финансова помощ за следващите 3 месеца, стана ясно след първия ден от срещата на финансовите министри от Г-7 в германския град Кьонихсвинтер, предаде REUTERS.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета на Габриел

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. "Предложеният състав в папката,..

публикувано на 19.03.24 в 19:31

Мария Габриел предложи състав на новото правителство

След изнервени преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ до последната секунда предложената за поста министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев първия проучвателен мандат изпълнен – с предложени имена на министри...

публикувано на 19.03.24 в 17:20

България подкрепя евробъдещето на Западните Балкани според собствените заслуги

Европейската интеграция е най-добрият отговор на рисковете за стабилността в региона на река Дунав. Такава е категоричната позиция на България, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на Деветата конференция на..

публикувано на 19.03.24 в 15:45