Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция ще се пазари за членството на Финландия и Швеция в НАТО 

Турция няма да подкрепи присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, категорично заяви Реджеп Ердоган. Турският президент предупреди правителствата в Стокхолм и в Хелзинки да не си правят труда да му пращат делегации да го убеждават да не налага вето. Анкара обвинява двете най-северни членки на ЕС, че подкрепят смятаните от Турция за терористични Кюрдска работническа партия и организацията на Фетулах Гюлен, предава БТА. Стокхолм и Хелзинки подготвят посещения на своите външни министри в Анкара, за да разрешат проблема с турското вето. За да промени своята позиция, Турция очаква да получи от САЩ изтребители F-35, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.  

Македонското духовенство се върна в лоното на Сръбската патриаршия 

В Белград беше проведена първата литургия в съслужение на Охридския архиепископ Стефан, сръбския патриарх Порфирий и владици на Македонската православна църква – Охридска архиепископия и Сръбската православна църква, съобщи порталът religija.mk. Това стана след като съборът на Сръбската православна църква в Сремски Карловци, по искане на македонските архиереи, даде статут на най-широка автономия за Македонската православна църква и премахна схизмата над Скопие. Критиците на споразумението твърдят, че Македонската православна църква доброволно се е отказала от искането за автокефалия от Белград и се е върнала към статута в Югославия от 1959 г. на най-широка автономия в рамките на Сръбската православна църква. Така окончателният статут за автокефалията ще се решава с общ православен консенсус, за което ще е необходимо и съгласието на останалите православни църкви. 

Гръцкият премиер беше приет от президента на САЩ в Белия дом 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посети САЩ и се срещна с президента Джо Байдън. Двамата обсъдиха кризата в Украйна и начините, по които САЩ могат да допринесат за освобождаването на Европа от зависимостта от руския газ. Според вестник “Кathimerini“ Байдън е благодарил на Мицотакис за „моралната водеща роля, която е изиграла Гърция“ след началото на „варварската инвазия на Русия в Украйна“. Гостът е отговорил, че „нашите страни винаги се намират на правилната страна на историята“. Голяма част от дискусията е била посветена на превръщането на Александруполис в регионален енергиен възел и на американските инвестиции в Гърция. Мицотакис е поканил Байдън да посети страната и е заявил желание Атина да закупи ескадрила самолети F-35 и безпилотни дронове.  

За първи път в историята си Албания може да има президент жена 

Албанският парламент започна процедура за избор на президент, като по конституция се гласува в пет тура с падащо мнозинство. Управляващите социалисти имат нужното обикновено мнозинство, за да изберат президент при четвъртото или последното гласуване. Социалистическата партия е сформирала работна група за излъчване на държавен глава и вече е изготвила предварителен списък. В него влизат 9 жени, които вече са заемали високи държавни постове. Сред тях са бившият министър на отбраната Мими Кодели, бившият председател на парламента Валентина Лескай и бившият прокурор Ина Рама, пише Makfax.  

Над 20% от жителите на Кипър са чужденци 

Всеки пети живеещ в Кипър е чужденец, сочат първите данни от националното преброяване, обявени от Статистическата служба на страната. Малката средиземноморска държава увеличава населението си, но остава под 1 млн. души. Чужденците граждани на ЕС и трети страни са над 190 хил., или около 21% от населението. Броят им се e увеличил с над 10 000 за 10 години след предишното преброяване. Област Пафос на западния бряг е най-предпочитана от чужденците. Още не е ясен броят на българите в Кипър. Тези данни все още се очакват, предава кореспондентът на БНР на острова Бранислава Бобанац. Населението на страната се е увеличило с над 9% и достига 918 000 души, като тенденцията е за намаляване членовете на семействата и застаряване. 

Румъния иска да регулира даването на частни уроци от учителите 

Румъния готви закон, забраняващ на учителите да дават частни уроци на учениците от техните класове в училище. Така властите искат да ограничат практиката, която се разраства след началото на пандемията от Covid-19, съобщава „Romania insider“. Ограничението ще бъде наложено чрез законодателен пакет - част от програмата "Образована Румъния". Едно от всеки три деца е взимало частни уроци през учебната 2019/2020 г. Проучване показва, че голяма част от родителите смятат, че частните уроци са нужни, за да получи детето им подходящо образование. 80% от родителите заявяват, че виждат значително подобрение в способностите на децата си в резултат от частните уроци. През миналата година семействата са давали месечно по 60 евро за частни уроци, като 40% от частните ученици, взимат уроци по повече от един предмет.  

Съставил: Иво Иванов 

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Йорданка Чобанова оглави Представителството на ЕК в България

Йорданка Чобанова официално оглави постоянното представителство на Европейската комисия в България. Последният пълноправен ръководител на тази позиция беше Огнян Златев, който заемаше поста до средата на 2019 г. От 2016 до 2021 г. Чобанова е..

публикувано на 19.03.24 в 00:25

Слаби валежи от дъжд и захлаждане във вторник

Във вторник , 19 март, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде облачно с валежи от дъжд, главно в Южна България и североизточните райони. Вятърът ще е умерен, от северозапад, в източните райони – от североизток и с него ще нахлува..

публикувано на 18.03.24 в 20:10

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00