Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕС очакват до юни София да вдигне ветото над преговорите със Скопие

Оливер Вархеи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархеи очаква до 3 седмици България да одобри започването от Скопие на преговори с ЕС за присъединяване. Това е написал в Туитър еврочиновникът след срещите му на 19 май в София с президента Румен Радев, премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска, предава БГНЕС.

"Работим по взаимноприемливо решение, за да можем да започнем първта среща за старт на преговорите със Северна Македония и Албания през юни. Оценявам отворения диалог с българския президент Румен Радев. Значението на това да имаме стабилни и проспериращи съседни ЗападниБалкани не може да бъде надценено. След 3 седмици се връщам в София, за да намеря обща основа и подкрепа в България, за да започнем преговорния процес със Северна Македония през юни”, е написал Вархеи.

Европарламентът от своя страна настоятелно призова за започване на преговори с Албания и Северна Македония

В два доклада, приети на 19 май, в които се оценява напредъкът на двете балкански държави по пътя към членство в ЕС, евродепутатите отправят искане към Съвета да започне официално преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, като отбелязват геостратегическия контекст на отношенията с Русия и нейната агресия срещу Украйна. Членовете на ЕП призовават ЕС да направи критична оценка на исторически важните последици за сигурността от такова решение за стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани.

Въпреки че и двете страни са изпълнили условията, поставени от Европейския съвет, и са постигнали устойчиви резултати, Съветът не успя да започне преговори за присъединяване с тях. Това е подкопало общественото отношение към ЕС и представлява сериозна опасност за политиката на разширяване като цяло, се посочва в доклада. Евродепутатите насърчават България и Северна Македония да разрешат своя културно-исторически спор отделно от процеса на присъединяване на Северна Македония.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29