Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕС очакват до юни София да вдигне ветото над преговорите със Скопие

Оливер Вархеи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархеи очаква до 3 седмици България да одобри започването от Скопие на преговори с ЕС за присъединяване. Това е написал в Туитър еврочиновникът след срещите му на 19 май в София с президента Румен Радев, премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска, предава БГНЕС.

"Работим по взаимноприемливо решение, за да можем да започнем първта среща за старт на преговорите със Северна Македония и Албания през юни. Оценявам отворения диалог с българския президент Румен Радев. Значението на това да имаме стабилни и проспериращи съседни ЗападниБалкани не може да бъде надценено. След 3 седмици се връщам в София, за да намеря обща основа и подкрепа в България, за да започнем преговорния процес със Северна Македония през юни”, е написал Вархеи.

Европарламентът от своя страна настоятелно призова за започване на преговори с Албания и Северна Македония

В два доклада, приети на 19 май, в които се оценява напредъкът на двете балкански държави по пътя към членство в ЕС, евродепутатите отправят искане към Съвета да започне официално преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, като отбелязват геостратегическия контекст на отношенията с Русия и нейната агресия срещу Украйна. Членовете на ЕП призовават ЕС да направи критична оценка на исторически важните последици за сигурността от такова решение за стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани.

Въпреки че и двете страни са изпълнили условията, поставени от Европейския съвет, и са постигнали устойчиви резултати, Съветът не успя да започне преговори за присъединяване с тях. Това е подкопало общественото отношение към ЕС и представлява сериозна опасност за политиката на разширяване като цяло, се посочва в доклада. Евродепутатите насърчават България и Северна Македония да разрешат своя културно-исторически спор отделно от процеса на присъединяване на Северна Македония.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10

От ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета на Габриел

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. "Предложеният състав в папката,..

публикувано на 19.03.24 в 19:31