Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Пандемията с Covid-19 затихва на Стария континент. Много държави започнаха да облекчават режима си на пътуване, но други продължават да налагат ограничения на пристигащите. Ако ви се налага да пътувате в чужбина, следва да се съобразите с актуалния режим за влизане в съответната държава, както и с противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

12 държави членки на ЕС и на Европейското икономическо пространство  изцяло отмениха ограничителните мерки, свързани с пристигащите граждани от трети  страни.Става дума за:

Чехия, Дания, Унгария, Исландия, Ирландия, Латвия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения, Австрия и Швеция.  Това означава, че понастоящем лицата, които пътуват от територии извън ЕС могат свободно да влизат в горепосочените държави, без значение на техния ваксинационен статус. От пътуващите вече не се изискват документи, като валиден Covid сертификат за ваксинация, възстановяване или тест. Но те следва да притежават останалите необходими документи за пътуване, като валиден паспорт и виза, ако се изисква, припомня SchengenVisaInfo.com.

Освен това, тези държави отмениха всички ограничения свързани с вътрешния им ковид режим, т.е отпада задължението за представяне на сертификат за ваксинация, за преболедуване или тест при достъп до барове, кафенета, ресторанти, музеи, театри, търговски центрове и други големи събития.

Други  европейски държави обаче, все още не са отменили вътрешните си ограничения, свързани с разпространението на заразата.

В Австрия  например носенето на маска FFP2 продължава да е задължително в градския транспорт, в такситата, на гарите и летищата, както и в магазините за стоки от първа необходимост (супермаркети
).

Кипър отмени изискването за предварително попълване на формуляр за пътуване и някои други ограничения за Covid-19.  Пристигащите в островната държава граждани вече не са длъжни да представят т.нар.  Cyprus Flight Pass – кипърската версия на формуляра за локализация на пътници.  Това означава, че напълно ваксинираните срещу коронавирус лица могат свободно да влизат в страната.

Нова Зеландия вече посреща ваксинирани граждани на 60 страни, които са на безвизов режим с островната държава. Сред тях са  САЩ, Япония, ЕС, Сингапур и др. Напомняме, че за момента, в Нова Зеландия се допускат само ваксинирани лица, които трябва да представят отрицателен тест за Covid-19, както и да се тестват самостоятелно при пристигането си.

Властите планират да разхлабят режима от месец октомври, когато на територията на Нова Зеландия и ще бъдат допускани и неваксинирани граждани.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разрешения за работа на чужденци в България извън Синята карта

В отговор на слушателски въпрос в серия от публикации Радио България представя на своята многоезична аудитория документите, даващи право за пребиваване и работа в България на чужди граждани на трети страни. В предишния материал от поредицата..

публикувано на 22.04.24 в 10:25

Леко повишаване на температурите в понеделник

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад...

публикувано на 21.04.24 в 18:30

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35