Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И библиотекарите излязоха на протест

Снимка: БГНЕС

Служителите в библиотеките излязоха на едночасова предупредителна стачка заради неизпълнено от държавата споразумение за минимални начални основни заплати. 

Представители на синдикалните организации заявиха, че библиотеките са принудени да работят в условията на приети, но неизпълнени стандарти за библиотечно обслужване и при крайно недостатъчно финансиране от страна на Министерството на културата. 

“Тези обстоятелства ни изправят пред невъзможността да изпълняваме важните си обществени функции”, подчертаха те. 

От синдикат “Подкрепа” настояха бюджетите на регионалните библиотеки да бъдат увеличени с 40%, а от КНСБ поискаха повишаване на субсидиите за всички браншове в културата с 25%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Златен Кукерикон” за творци в областта на хумора и сатирата

На церемония Сатиричният театър “Алеко Константинов” ще връчи тази вечер наградите “Златен Кукерикон” за принос в развитието на изкуството на комедията и сатирата. С отличията в категориите “Млада надежда”, “Мъжка роля”, “Женска роля”, “Режисура”,..

публикувано на 07.04.24 в 06:00

Клас по рисуване с Кирил Манасиев организират в Чикаго

На 6 април, от 19:30 до 21:30 часа местно време, Културният център  „Българика“ в Чикаго ще домакинства клас по рисуване с българския художник Кирил Манасиев, съобщиха от центъра. По този повод във фейсбук страницата си те споделиха избрани картини на..

публикувано на 06.04.24 в 08:37

Ученици и преподаватели преведоха на италиански поезия на Петя Дубарова

Книга със стихове на Петя Дубарова излезе на италиански език в превод на деца и преподаватели от български училища в Италия. В превода участваха училищата "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция, "Пейо Яворов" в Милано, "Родолюбие" в Неапол, "Капитан Петко..

публикувано на 04.04.24 в 11:57