Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Херо Мустафа:

Ако България беше завършила интерконектора с Гърция, нямаше да е в това положение

Н. Пр. Херо Мустафа
Снимка: БГНЕС

 България и Съединените щати ще продължат да работят за намирането на средносрочни и дългосрочни решения за диверсификация на източниците на газ за страната ни, съобщи пред Нова тв американският посланик Херо Мустафа. По думите й, при неотдавнашното посещение на премиера Кирил Петков в САЩ е осъществена съвместна работа по осигуряването на две извънредни доставки на втечнен природен газ на отлични цени. “Ако преди година България беше завършила междусистемната газова връзка с Гърция, страната нямаше да бъде в сегашното положение”, коментира Херо Мустафа. Според нея диверсификацията у нас ще се осъществи не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави.

Що се отнася до ветото за започване на преговори за еврочленство на Северна Македония, посланикът заяви, че най-важното е двете страни да водят диалог без ултиматуми, тъй като присъединяването на РСМ към Европейския съюз ще донесе по-голяма регионална сигурност. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00