Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Кирил Петков призова за пълен отказ от руския газ в най-кратък срок

Снимка: facebook./Government.of.Bulgaria

Чрез спирането на доставките на газ за България руският президент Владимир Путин е искал "да демонстрира, че може да дестабилизира едно европейско правителство, декларирало политика на нулева толерантност към корупцията", пише в статия за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" българският премиер Кирил Петков. По думите му чрез корупция Русия е оказвала влияние върху държавната политика в България. "Второ, надявайки се на ново, проруско управление, Кремъл цели да върне отново руското влияние в България", отбелязва премиерът и продължава: "Прицелвайки се в България и Полша, Кремъл разчиташе да внесе напрежение и да предизвика разединение в ЕС".
Той подчертава, че правителството му е променило от 95 % на 0% зависимостта на страната от руския газ, като е подписало договор за доставка на американски втечнен газ и е предоговорило условията за доставки от Азербайджан.
"Преживяваме криза, която налага смели и умни решения. В нашия случай това означава пълен отказ от руския газ в най-кратък срок", пише българският премиер, призовавайки ЕК за намирането на дългосрочно решение на този проблем.

Пълният текст на статията ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37