Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проведоха първи български парад в Чикаго, посветен на 24 май

7
Снимка: eurochicago.com

10 неделни училища от района на Чикаго, 20 културно-просветни организации, учители и ученици от българските училища от Индианаполис, щата Индиана, деца и възрастни в национални костюми с български знамена, цветя и празнично настроение. Така протече първият български парад в района на Чикаго. 


Шествието тръгна от Гимназията в предградието Елк Гроув и стигна до Ротари парк, където прерасна в събор с над 2000 българи. Надиграваха се танцовите ансамбли "Хоро" , "Верея", "Виванов", надсвирваха се оркестрите "101 гайди Чикаго" и "Гурбетчии", цигуларят Свет Радославов, надпяваха се Jersey Girls и дует Минкови, виха се кръшни хора. 


Един от най-гледаните тв канали – Ей Би Си, е посветил кратък репортаж за събитието в Централната си новинарска емисия, предава кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева. 

Снимки: eurochicago.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Учениците в неделните училища на о. Крит се готвят за изпит по български език

23-ма ученици от шест неделни училища към Сдружението на българите на остров Крит се подготвят усилено, за да докажат знанията си по български език. Изпити за ниво на владеене на езика ще се проведат на 31 май. "Сдружението на Българите на..

публикувано на 23.03.24 в 11:10

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските..

публикувано на 22.03.24 в 11:20

Полицаи са били българин в Охрид, съобщи Фондация "Македония"

За поредно посегателство върху българин от Охрид - Яне Мургоски, сигнализира председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов. Побоят е извършен от полицаи на македонската полиция в дома на Мургоски.  "В дома на пострадалия е била извикана..

публикувано на 21.03.24 в 09:25