Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За българския език и идентичност извън България

Снимка: Българско Училище "Приятелство"
Снимка: Българско Училище "Приятелство"

"В началото бе Словото … "

Ако се обърнем към науката, онова, което ни отличава съществено, нас хората, от другите животински видове е способността за разсъждение, свободна воля и език. В социално-психологичен аспект ние сме социални животни и усещането за принадлежност към дадена група е от съществено значение за нормалното ни съществуване. Принадлежност, която априорно се определя от матерния ни език, съхранил в себе си историята, произхода ни, традициите и културните особености, кодирани в нас. Целият ни свят!

"Език свещен на моите деди

език на мъки, стонове вековни,

език на тая, дето ни роди

за радост не - за ядове отровни."

      Из "Българският език" Иван Вазов 1883 г.

Затова 24 май не е просто празник българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Не само празник на изумителното дело на светите братя Кирил и Методий. Той е празник на нашата идентичност, на всичко, което сме и можем да бъдем като българи и славяни. Това е празник на онази златна част от историята ни, която живее и до ден днешен с всяка изречена или написана дума на кирилица. Идентичност, която за близо 2 милиона българи по света е въпрос на избор и често пъти чест да предадат на своите деца, които се раждат извън географските предели на страната ни, но остават българи в своите лични морални граници.

Безспорни помощници в тази задача се явяват всички български неделни училища зад граница и сънародниците ни, които стоят зад тях. За предстоящата 2022/2023 учебна година дейността на 257 школа по целия свят ще бъде финансово подпомогната от държавата ни с близо 15 млн. лв. През настоящата учебна година зад граница функционират общо 373 български неделни училища. От тях 243 се подпомагат дългосрочно от държавата,  други 130 се финансират частично по Националната програма "Роден език и култура зад граница", която подкрепя отделни проекти, свързани с популяризиране на езика, историята и културата на България.


Настоящата учебна година беше дебютна за съботното училище "Приятелство" в пристанищния холандски град Грьонинген, което отвори врати през октомври. Негов основател е българката Ангелина Димитрова-Бос, която се пренася в родината на съпруга си през 2021 година и от тогава до днес всяка събота на доброволен принцип предава делото на Кирил и Методий на малките европейски граждани с български корени. "Децата идват при нас, защото родителите им желаят те да запазят връзката с България, да научат български език, да умеят да пишат и говорят на езика и, разбира се, да съхранят нашите традиции. Децата идват водени от родителите си, но остават при нас, защото им харесва" – обяснява българката.

"Моите деца в училището знаят много за България и, разбира се, за празника на буквите - 24 май. Когато им пуснах химна "Върви народе възродени" ги попитах, как са се почувствали. Бях приятно изненадана и учудена, когато те в един глас ми отговориха: Почувствахме се горди и щастливи. Не очаквах да използват тези думи, но с тях направиха и мен много щастлива. Прави ми впечатление, че децата тук са много по-родолюбиви и предполагам, че е защото родителите им говорят само хубави неща за България и те самите са горди от факта, че са българи. Родителите са тези, които възпитават у децата си патриотизъм и обич към България – аз усещам и виждам това чрез децата в училището."

Към момента училището се посещава от 27 деца, повечето от които са от смесени бракове, на възраст от 2 до 15 години. Четири от тези деца и техните семейства живеят в Папенбуг, Германия и всяка събота изминават разстояние от 140 километра, за да присъстват на заниманията. За тях това е единствената алтернатива за българско знание. "От родители разбрах, че има много деца от Папенбург, които също искат да учат, но отдалечеността ни ги е отказала – каза пред Радио България Ангелина. –Този факт провокира у мен желание да направя училище и в германския град, което да отвори врати от септември."

Тази неделя (22.05), по време на първото голямо тържество по повод 24 май в Папенбург, госпожа Бос се срещна с българската общност в немския град, за да отговори на всички въпроси относно идеята, програмата и условията в новото българско училище. "Направи ми впечатление, че родителите нямат търпение децата им да посещават българско училище. Това голямо желание породи много въпроси към мен и екипа ми и много усмивки у всички ни" – каза за Радио България след празника тя. След неделната среща 20 са новозаписаните българчета за следващата учебна година, така с предварително заявилите своето желание бъдещите ученици в новото школо стават 38 деца. Ангелина Бос вече подготвя и нова среща след две седмици в Папенбург с всички, които не са успели да присъстват на празника на 22 май, но искат да запишат децата си в училището от септември.  



Лично за Ангелина Бос 24 май е един от най-важните и светли празници, защото целият й живот е свързан с образованието, литературата и възпитаването на обич към езика. В родината си като журналист, а зад граница - като директор на българско училище. И не се страхува да отговори и на логичния въпрос – Защо го прави? 

"И аз се питам понякога, защото е много трудно във всеки един аспект и единственият отговор, който имам е: децата. Просто съм щастлива с децата и всичко което правя за тях ми носи щастие. Заради това го правя."

А те, децата, са продължението на всичко, което сме ние - българите.  Бъдещите последователи на делото на светите братя Кирил и Методий - съпокровители на Европа.

*В последните 12 години броят на децата и младежите в българските неделни училища е нараснал почти 10 пъти. В настоящия момент в 43 държави на шест континента се обучават над 35 000 деца от 4-годишна възраст до кандидат-студенти.

*9 от финансираните от българската държава неделни училища се намират на територията на Украйна.

Снимки: Българско Училище "Приятелство"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

14 часа са гласували в Босилеград

На предсрочните парламентарни избори за 49-то Народно събрание в Босилеград са гласували рекордните 343-ма души. На предишния вот бюлетините са били 230, предава кореспондентът на БНР Кирил Фалин.  Повечето от гласувалите на 2 април 2023 г. са..

публикувано на 03.04.23 в 10:48

Българите от чужбина: Имате една обща черга, нямате какво да делите! България е майка на всички!

Поредните предсрочни избори приключиха, а резултатите отново будят тревога и недоумение. По всичко личи, че ни предстоят трудни седмици, през които ще бъдем отново свидетели на поредната порция преговори между политическите сили за съставяне на кабинет...

публикувано на 03.04.23 в 10:40

Фили Ладжман от Австралия: Крайно време е да приключим с този дяволски кръг и с апатията

"Едва ли ще кажа нещо по-различно от това, което всички българи по света имат като надежда след тези избори. На първо място, искаме те да са последни, т.е. да са такива, че да създадат една стабилно правителство и да се приключи този дяволски кръг от..

публикувано на 03.04.23 в 08:39