Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава ниско нивото на средствата изпращани от емигрантите

Снимка: архив

Изпращаните от българската диаспора пари до близки и роднини в България намаляват. През март 2022 г. сънародниците ни в чужбина са изпратили само 14,9 млн. евро, сочи Българската народна банка. Сумата е почти равна на тази от март 2021 г. Но е над 7 пъти по-малка спрямо получените от чужбина средства през март 2019 г., т.е. преди пандемията от Covid-19. 

За първото тримесечие на 2022 г. получените средства от диаспората са 39,7 млн. евро. Това е с 260 млн. евро по-малко спрямо същия период на 2019 г. Най-много пари идват от Германия, САЩ, Испания и Гърция. 

По данни на Световната банка преводите на емигрантите от други страни в Югоизточна Европа към близките им след пандемията не само не намаляват, но дори растат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: FB/Салон за българска култура и духовност

Българската естрада от 60-те и 70-те години звучи в Чикаго

Знаете ли какво е общото между Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, група "Диана експрес"? Всички тези знакови за страната ни изпълнители започват своя професионален път през 60-те и 70-те години на XX век и бележат..

публикувано на 12.04.24 в 12:15

Българската общност в Ню Йорк посреща писателя Тодор Костадинов

Тази вечер, от 18:30 ч.местно време, българската общност в Ню Йорк ще има възможност да се срещне с писателя Тодор Костадинов, автор на книгите "Анти-некролози. Разкази против забравата" и "Трите начина на Мариана. Пловдивски разкази".  "Авторът е..

публикувано на 12.04.24 в 09:05

Магията на българските шевици завладя консулството ни в Ню Йорк

Модно ревю на дрехи с народни мотиви, дело на варненската дизайнерка Мая Неделчева се състоя в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Елегантната колекция е била представена от танцьорите на ансамбъл Gorana Dance, научаваме от публикация на..

публикувано на 10.04.24 в 22:10