Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Лас Вегас почетоха 24 май с песни, танци и …. художествена гимнастика

4
Снимка: Мария Самичкова

Българите в Лас Вегас организираха истински фестивал по повод 24 май и изразиха своята надежда подобни прояви и настроението, което те носят, да станат все по-чести в тяхната "малка България". 



“Беше един много дълъг, хубав и динамичен ден“ – разказа за Радио България Мария Самичкова, член на Българската общност в Невада Bulgarian Society of Nevada и една от водещи на празника в Лас Вегас на 22 май. По думите й, събитието са уважили повече от 500 българи - факт, който възнаграждава двумесечните усилия на организаторите. "Времето беше крайно недостатъчно, но бяхме много ентусиазирани да го направим. Срещнахме и трудности, като например невъзможността да си наемем сцена, тъй като цената е между 4 и 6 хиляди долара за едно такова събитие. Затова трябваше да помолим българи да дойдат и да я построят за много по-малко средства, но празникът се получи добре. Имаше много интересни, различни, позитивни хора, които искат това да се превърне в традиция. Те даже изявиха желание фестивалът да се провежда два пъти в годината – пролет и есен", обясни Мария Самичкова. 

В програмата са взели участие децата от Първо българско училище “Васил Левски”, фолклорна формация „Жарава“ с ръководител Ива Славова, три клуба по художествена гимнастика. "При нас беше шампионът по силов трибой в тежка категория Ивайло Христов, музикантите Ангел и Милена Гаджеви, певицата Ивана Александър. Проведе се клас по грънчарство, имахме художник карикатурист, който рисува бързи шаржове и портрети, ресторантьори. Много българи заявиха желание да участват и в следващия фестивал".

Фолклорна формация „Жарава“
Този български празник в Лас Вегас е събитието, с което съществуващата повече от 15 години асоциация на сънародниците ни в Невада се опитва отново да заеме активно място в живота на диаспората ни там, която по неофициални данни е между 8 и 10 хиляди души.

"Фактически в последните десетина години тази асоциация не е била много активна и сега се опитва с нови членове и инициативи да възроди дейността си", обясни ни Мария и допълни, че за тях като организация е важно да намерят спонсорства, които да ги подпомогнат в организирането на други подобни български събития.



"Основният минус на това тържество беше озвучаването, което на моменти не беше на много добро ниво. Така че ние като една българска общност и асоциация се нуждаем от много спонсори и средства, за да можем да се събираме, да закупим хубава техника за озвучаване и да направим тези фестивали качествено и професионално. Бизнесите, които се включиха в празника, работиха много – имаше достатъчно клиенти, нямаше оплаквания. Създаде се една празничност. За нас, българите в Лас Вегас, празникът на българската просвета и култура е изключително важен, защото все по-рядко общуваме на родния ни език, повлияни от новата културна среда, в която живеем. И е добре да се събираме по такива хубави поводи, да честваме 24 май и всички останали национални празници, за да се връщаме към нашите корени и културни традиции и да ги поддържаме и предаваме на нашите деца. Да не забравяме откъде сме тръгнали, защото това сме ние. Основното мото на празника беше, че заедно можем всичко, че ние трябва да сме обединени, за да сме силни" – разказа за Радио България Мария Самичкова от Лас Вегас, Америка.

Информация и снимки: Мария Самичкова

Редакция: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: FB/Салон за българска култура и духовност

Българската естрада от 60-те и 70-те години звучи в Чикаго

Знаете ли какво е общото между Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, група "Диана експрес"? Всички тези знакови за страната ни изпълнители започват своя професионален път през 60-те и 70-те години на XX век и бележат..

публикувано на 12.04.24 в 12:15

Българската общност в Ню Йорк посреща писателя Тодор Костадинов

Тази вечер, от 18:30 ч.местно време, българската общност в Ню Йорк ще има възможност да се срещне с писателя Тодор Костадинов, автор на книгите "Анти-некролози. Разкази против забравата" и "Трите начина на Мариана. Пловдивски разкази".  "Авторът е..

публикувано на 12.04.24 в 09:05

Магията на българските шевици завладя консулството ни в Ню Йорк

Модно ревю на дрехи с народни мотиви, дело на варненската дизайнерка Мая Неделчева се състоя в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Елегантната колекция е била представена от танцьорите на ансамбъл Gorana Dance, научаваме от публикация на..

публикувано на 10.04.24 в 22:10