Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха изявени българи за приноса им в духовността и науката

Снимка: БГНЕС

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия - ордени, шестима изтъкнати български учени. Това са академиците Иван Попчев и Никола Съботинов и професорите Петко Салчев, Милияна Каймакамова, Стоян Караиванов и Цочо Бояджиев, получили обществено признание в различни сфери на науката и образованието. По думите на държавния глава всеки един от тях, независимо, че твори и работи в различни области, е част от духовната и научна мощ на България, изградила и утвърдила авторитета ѝ извън границите на родината. 

По повод празника на духовността и просветата, Министерството на културата също отличи най-изявените български творци. На официална церемония, министърът на културата Атанас Атанасов раздаде награди на 24 именити творци. Сред носителите на наградите „Златен век“ са театралният режисьор проф. Здравко Митков и композиторът Антони Дончев, диригент на Биг бенда на БНР


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37