Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наградиха изявени българи за приноса им в духовността и науката

Снимка: БГНЕС

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия - ордени, шестима изтъкнати български учени. Това са академиците Иван Попчев и Никола Съботинов и професорите Петко Салчев, Милияна Каймакамова, Стоян Караиванов и Цочо Бояджиев, получили обществено признание в различни сфери на науката и образованието. По думите на държавния глава всеки един от тях, независимо, че твори и работи в различни области, е част от духовната и научна мощ на България, изградила и утвърдила авторитета ѝ извън границите на родината. 

По повод празника на духовността и просветата, Министерството на културата също отличи най-изявените български творци. На официална церемония, министърът на културата Атанас Атанасов раздаде награди на 24 именити творци. Сред носителите на наградите „Златен век“ са театралният режисьор проф. Здравко Митков и композиторът Антони Дончев, диригент на Биг бенда на БНР


Още от категорията

Спирки на градския транспорт в София грейват със забележителности от различни държави

11 спирки на градския транспорт в София се сдобиха с нова визия. Те са част от инициативата “ Изкуство за дипломация ” (“Art4Diplomacy”) на талантливата Петя Илиева, която превърна конструкциите им в изложбено пространство с архитектурни..

публикувано на 03.08.22 в 15:38

Чипровската златарска школа може да бъде видяна в "Двореца" в Балчик

В Архитектурно-парков комплекс "Двореца "  в черноморския град Балчик от днес до 13 септември 2022 г. са представени едни от най-красивите украшения, изработвани от Чипровската златарска школа. Те са част от фондовете на Националния исторически музей..

публикувано на 01.08.22 в 15:56

Софийските паркове пак се превръщат в „Зелени библиотеки“

От днес, 30 юли, до края на август, столичните паркове отново се включват кампанията „Зелени библиотеки“. В осмото издание на инициативата, с организатор Столичната библиотека, участват известни български поети, писатели, музиканти и артисти...

публикувано на 30.07.22 в 11:51