Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наградиха изявени българи за приноса им в духовността и науката

Снимка: БГНЕС

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия - ордени, шестима изтъкнати български учени. Това са академиците Иван Попчев и Никола Съботинов и професорите Петко Салчев, Милияна Каймакамова, Стоян Караиванов и Цочо Бояджиев, получили обществено признание в различни сфери на науката и образованието. По думите на държавния глава всеки един от тях, независимо, че твори и работи в различни области, е част от духовната и научна мощ на България, изградила и утвърдила авторитета ѝ извън границите на родината. 

По повод празника на духовността и просветата, Министерството на културата също отличи най-изявените български творци. На официална церемония, министърът на културата Атанас Атанасов раздаде награди на 24 именити творци. Сред носителите на наградите „Златен век“ са театралният режисьор проф. Здравко Митков и композиторът Антони Дончев, диригент на Биг бенда на БНР


Още от категорията

Снимка: Facebook / Български културен институт в Париж

Български художници "извън рамката" представят свои творби в Париж

"Извън рамката" се нарича изложбата на български художници, принадлежащи към течението арт брут, която ще бъде открита тази вечер в галерията на Българския културен институт в Париж. През 1945 г. художникът Жан Дюбюфе въвежда термина "арт брут“..

публикувано на 16.09.22 в 07:15
Снимка: @Български Културен Институт в Рим

В Рим показват световно известните илюстрации на Ясен Гюзелев

"Другият живот на илюстрацията" – “L’altra vita dell’illustrazione“ е наречена изложбата на Ясен Гюзелев, която се открива на 13 септември в Рим, в галерия "България" на Българския културен институт, съобщават от там. В италианската столица се..

публикувано на 13.09.22 в 11:15

Театърът превръща гнева и безсилието в нещо градивно

Режисьорът Галин Стоев е може би най-разпознаваемата фигура, с която се свързва страната ни в театралния свят. Като директор и режисьор на Националния театър на френския град Тулуза, той знае, че да утвърдиш себе си като артист във Франция не е лека..

публикувано на 13.09.22 в 10:59