Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наградиха изявени българи за приноса им в духовността и науката

Снимка: БГНЕС

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия - ордени, шестима изтъкнати български учени. Това са академиците Иван Попчев и Никола Съботинов и професорите Петко Салчев, Милияна Каймакамова, Стоян Караиванов и Цочо Бояджиев, получили обществено признание в различни сфери на науката и образованието. По думите на държавния глава всеки един от тях, независимо, че твори и работи в различни области, е част от духовната и научна мощ на България, изградила и утвърдила авторитета ѝ извън границите на родината. 

По повод празника на духовността и просветата, Министерството на културата също отличи най-изявените български творци. На официална церемония, министърът на културата Атанас Атанасов раздаде награди на 24 именити творци. Сред носителите на наградите „Златен век“ са театралният режисьор проф. Здравко Митков и композиторът Антони Дончев, диригент на Биг бенда на БНР


БНР подкасти:

Още от категорията

Вицепрезидентът Илияна Йотова организира Международен форум за кирилицата.

Международен форум за кирилицата се противопоставя на подмяната на исторически факти от миналото на България

"Именно в българските земи учениците на Кирил и Методий създадоха книжовни средища, които издигнаха България до втори център на православната цивилизация след Византия. Тук бяха основата и коренът, от които да черпи сили и да избуява всеславянската..

публикувано на 07.11.22 в 12:20

Българисти се събират на форум за кирилицата

Вицепрезидентът Илияна Йотова организира международен форум за кирилицата наречен "И ний сме дали нещо на света". На 7 ноември в Националния дворец на културата се събират известни българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва,..

публикувано на 06.11.22 в 14:38
Джон Малкович

Джон Малкович ще играе на театрална сцена в София

Световноизвестният актьор Джон Малкович ще се качи на българска сцена на 16, 17 и 18 февруари 2023 г. Тогава  в Народния театър „Иван Вазов“ ще гостува спектакълът „В самотата на памуковите полета” от Бернар-Мари Колтес. Постановката е на друг..

публикувано на 05.11.22 в 17:32