Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министър Генчовска се поклони пред мощите на Свети Кирил

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Теодора Генчовска, заедно с официалната българска делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков в Рим участва в честванията по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, 24 май.

В базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на църковно славянски език, след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II, българската делегация присъства на Божествена света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. След службата, министър Генчовска отдаде почит пред мощите и гроба на Свети Кирил в базиликата. Българската делегация положи венец пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица.
 

В рамките на визитата бяха проведени срещи с министър-председателя Марио Драги в Министерския съвет на Италия, както и с българската общност в страната.


Още от категорията

Първият ден на юли ще е слънчев

В петък  ще е слънчево. След обяд над планинските и североизточните райони на места ще има кратки валежи с гръмотевици. Максималните температури ще са от 33 до 38°, в София – около 32°. По Черноморието  ще е слънчево. След обяд на север са възможни..

публикувано на 30.06.22 в 18:55

Джулай морнинг – черноморската традиция продължава

Посрещането на първото юлско утро на българското Черноморие, под звуците на музиката, се превърна в зареждащ със светлина и положителни чувства ритуал, спазван и предаван от поколение на поколение. Макар и повлияно от световното хипи-движение и волния..

публикувано на 30.06.22 в 14:02

Родителите и учениците са недоволни от учебниците и преподаването в училище

Твърде сложен изказ в учебниците, несъобразен с възрастта на децата материал, прекалено много информация, малко упражнения са основните трудности, за децата в училище. Изводите са от национално изследване с родители и деца от I до Х клас на "Галъп..

публикувано на 30.06.22 в 13:15