Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кирил Петков и Марио Драги обсъдиха европейската позиция в преговорите с „Газпром“

Снимка: БГНЕС

След срещата с италианския си колега Марио Драги, премиерът Кирил Петков посочи, че „Газпром“ поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане на доставките и затова ЕС трябва да обедини усилия в договарянето на общи условия за страните членки.

Според Кирил Петков, причината за различните условия е в мащаба на пазарите.Така например, на по-големите пазари като Италия и Германия се предлагат по-добри условия, за по-малките пазари предложенията са различни. От своя страна Драги е изразил подкрепа за българското искане за обща европейска позиция в преговорите с „Газпром“. Очакванията са предложението на България да бъде обсъдено на следващата среща на европейските лидери през юни. Премиерът Петков изтълкува като знак на подкрепа и изпращането на над 800 италиански военнослужещи в България като част от батальона на НАТО.


Още от категорията

Илиана Йотова

Вицепрезидентът ще предложи промени в политиката към украинските бежанци

България е очаквала повече украинци с български произход да потърсят спасение в нашата страна заради конфликта в Украйна. Повечето от тях обаче не са напуснали местата, където живеят. Това каза за БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя посочи, че..

публикувано на 02.08.22 в 18:04

Румен Радев: Общата история трябва да стане фактор за сближение между България и РСМ

Президентът Румен Радев изпрати поздравително писмо и проведе телефонен разговор със своя колега президента Стево Пендаровски по случай Националния празник на Република Северна Македония – 2 август. "Отбелязването на Илинденско-Преображенското..

публикувано на 02.08.22 в 16:36

Цените на енергоносителите, инфлацията и пътищата – предизвикателства пред служебния кабинет

"От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната! Противно на внушенията, условия за апокалипсис в България няма". С тези думи бившият премиер Кирил Петков предаде на специална церемония властта на служебния..

публикувано на 02.08.22 в 14:06