Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кирил Петков и Марио Драги обсъдиха европейската позиция в преговорите с „Газпром“

Снимка: БГНЕС

След срещата с италианския си колега Марио Драги, премиерът Кирил Петков посочи, че „Газпром“ поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане на доставките и затова ЕС трябва да обедини усилия в договарянето на общи условия за страните членки.

Според Кирил Петков, причината за различните условия е в мащаба на пазарите.Така например, на по-големите пазари като Италия и Германия се предлагат по-добри условия, за по-малките пазари предложенията са различни. От своя страна Драги е изразил подкрепа за българското искане за обща европейска позиция в преговорите с „Газпром“. Очакванията са предложението на България да бъде обсъдено на следващата среща на европейските лидери през юни. Премиерът Петков изтълкува като знак на подкрепа и изпращането на над 800 италиански военнослужещи в България като част от батальона на НАТО.


Още от категорията

Сграда в Харков, разрушена от руски ракетен обстрел, 31 август 2022 г.

На Босфора очакват първите кораби с украинско зърно

Има голяма вероятност първият кораб със зърно от Украйна по споразумението с Турция и ООН, да потегли в понеделник – 1 август, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Ердоган. CNN-Turk съобщи, че първият конвой от 16 кораба със зърно..

публикувано на 01.08.22 в 09:05

Президентът награди изпълнителния директор на Американския еврейски комитет

Държавният глава Румен Радев връчи на изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис Почетен знак на президента на Република България. Отличието е за изключителния принос на Харис за развитието на приятелството между българи и..

публикувано на 31.07.22 в 17:26

“Възраждане“ отново яхва недоволството срещу противоепидемичните мерки

Депутатът и лидер на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов призова да не се спазва противоепидемичната мярка за носене на маски. Във Варна, където от 1-ви август носенето на маски в закрити помещения и в градския транспорт е задължително, той заяви,..

публикувано на 31.07.22 в 14:07