Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кирил Петков и Марио Драги обсъдиха европейската позиция в преговорите с „Газпром“

Снимка: БГНЕС

След срещата с италианския си колега Марио Драги, премиерът Кирил Петков посочи, че „Газпром“ поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане на доставките и затова ЕС трябва да обедини усилия в договарянето на общи условия за страните членки.

Според Кирил Петков, причината за различните условия е в мащаба на пазарите.Така например, на по-големите пазари като Италия и Германия се предлагат по-добри условия, за по-малките пазари предложенията са различни. От своя страна Драги е изразил подкрепа за българското искане за обща европейска позиция в преговорите с „Газпром“. Очакванията са предложението на България да бъде обсъдено на следващата среща на европейските лидери през юни. Премиерът Петков изтълкува като знак на подкрепа и изпращането на над 800 италиански военнослужещи в България като част от батальона на НАТО.


Още от категорията

Александър Маринов

Президенството чака партиите да решат дали ще има правителство или нови избори

До Коледа трябва да е ясно дали ще има редовно правителство, каза пред БНР проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер и председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев. "Ако президентът беше форсирал нещо,..

публикувано на 20.11.22 в 12:59

Над 8000 са загиналите цивилни украинци от началото на войната

От офиса на украинския главен прокурор съобщиха, че в резултат на руската агресия в Украйна са загинали 8311 цивилни. 437 от жертвите са деца. Ранените цивилни са над 11 000. Регистрирани са над 45 000 военни престъпления, предава УНИАН...

публикувано на 20.11.22 в 09:40

Европа подготвя закон за отнемане на запорираното руско имущество

Законопроект за отнемане на запорираното руско имущество в Европейския съюз като част от мерките срещу Москва се очаква да бъде подготвен до заседанието на Европейския съвет през декември, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. От своя..

публикувано на 19.11.22 в 09:24