Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Румен Радев: Българският език е незрима Родина, свързваща българите по света

"На 24 май всички сме само българи", заяви в приветствие по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност президентът Румен Радев. "Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език", посочва още президентът.

Премиерът Кирил Петков
посрещна празника заедно с учениците от столичното 7-о СУ „Св. Седмочисленици“. В приветствието си той подчерта, че Кирил и Методий са завещали на България най-големия и ценен дар - писмеността, "чрез която оставяме най-ярката следа в световната история".

До 25 май в митрополитския храм "Св.Неделя" в София са изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий
. Мощите бяха донесени от Светогорския манастир Есфигмен, където се съхраняват.

Още от категорията

Олексий Арестович

Олексий Арестович: Спечелването на войната зависи от западните доставки

"Украйна няма да загуби войната. Но спечелването й става все по-трудно, защото Путин полага свръхусилия, за да не я загуби. Например преди малко повече от месец на територията на Украйна имаше около 210 000 руски войници, а днес те са 320 000". Това каза..

публикувано на 22.01.23 в 10:16

Българско момиче впечатли журито в конкурс за красиви и даровити деца в Тайланд

Преди да проговоря още на две години съм започнала да пея, казва ученичката от Четвърта езикова гимназия във Варна Божана Атанасова, която завоюва няколко първи награди от световния конкурс “Kids Star International”, проведен в гр. Патая, Тайланд...

публикувано на 22.01.23 в 10:15

3% са положителните проби за Covid-19, няма починали

Новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие са 30. Това са 3,08% от направените 975 тестове, сочат данните на Единния информационен портал. Няма починали от инфекцията за денонощието, като излекувани са отчетени 8 души. Общо 336 са..

публикувано на 22.01.23 в 09:12