Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Румен Радев: Българският език е незрима Родина, свързваща българите по света

"На 24 май всички сме само българи", заяви в приветствие по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност президентът Румен Радев. "Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език", посочва още президентът.

Премиерът Кирил Петков
посрещна празника заедно с учениците от столичното 7-о СУ „Св. Седмочисленици“. В приветствието си той подчерта, че Кирил и Методий са завещали на България най-големия и ценен дар - писмеността, "чрез която оставяме най-ярката следа в световната история".

До 25 май в митрополитския храм "Св.Неделя" в София са изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий
. Мощите бяха донесени от Светогорския манастир Есфигмен, където се съхраняват.

Още от категорията

Снимка: Отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България

Изложение в София отваря нови врати към висшето образование на България и Испания

Отдел "Образование" към Посолството на Испания в България започва 2023-та с поглед към висшето образование, като отправя покана към всички ученици, които искат да продължат обучението си като студенти във висши учебни заведения в Испания,..

публикувано на 26.01.23 в 12:10

Призив да се внимава при правенето на туристически резервации

Българското посолство в Мексико е предприело незабавни стъпки, за да проучи казусите с върнати български туристи, каза пред БНТ служебният външен министър Николай Милков. Посолството ни е изпратило нота до външното министерство на Мексико, както..

публикувано на 26.01.23 в 09:44

Един болен с Covid е починал през денонощието

53-ма са новозаразените с Covid в страната за последните 24 часа. Случаите намаляват с 42 спрямо ден по-рано. Над 52,8% от новоинфектираните не са ваксинирани. Положителни са 1,76% от направените 3004 теста, при 2,5% на показателя в сряда, сочи порталът..

публикувано на 26.01.23 в 08:24