Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: За България и за Северна Македония е важен конструктивният диалог

Среща на премиерите на България и Република Северна Македония в Рим
Снимка: Министерски съвет

Българският премиер Кирил Петков не се е ангажирал със срокове за отпадане на българското вето за начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС. Това каза той след снощната си среща в Рим с премиера на западната ни съседка Димитър Ковачевски. Петков заяви, че ще разговаря с президента Румен Радев и ще направи всички възможно да бъде свикан Консултативен съвет по националната сигурност, пред който да бъде представен отчет за напредъка в двустранните отношения през последните 6 месеца. "Най-важното за двете правителства в този момент е да имаме конструктивен диалог", посочи Петков. На срещата между двамата премиери са присъствали и външните министри на България и Северна Македония - Теодора Генчовска и Буяр Османи.
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски определи срещата като "изключително конструктивна", предаде БНР "Хоризонт". По думите му е договорено разговорите на ниво външни министерства да продължат с цел да постигнат документ, който би бил приемлив и за София, и за Скопие, и би поставил основата за решаване на откритите въпроси, предаде БГНЕС.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00