Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

86 години говорим на вашия език

В миналото Радио България е имало вярна аудитория и на Черния континент

Снимка: архив

Поглеждайки назад към богатата историческа съкровищница на Българското национално радио, откриваме любопитни факти, свързани с многоезичната програма Радио България. Макар да прекратява излъчванията си на къси и средни вълни през 2012, дотогава програмите на различни европейски езици, подготвяни ежедневно от колегите, достигат до почти всяка точка на света.

В следващите редове ще ви разкажем за редакция "Африка" на Предавания за чужбина на Българското национално радио. Започнала своите излъчвания през 1961 година, редакцията подготвяла ежедневни 20-минутни програми на френски и английски език.

В публикация, запазена в Справочна редакция на БНР, четем, че през 70-те години, африканска редакция излъчвала ежедневно вече едночасова оригинална програма с 30-минутно повторение на английски и 25-минутно на френски език. В своите предавания колегите от тази редакция залагали на интервютата и разговорите на живо, като почти всички материали се представяли под формата на диалози, в които участвали и редакторите, кореспондентите и сътрудниците в редакцията на съответния език. Сред предаванията, които се радвали на най-голям слушателски интерес били онези, посветени на младежката тематика, както и минутите, в които водещите отговаряли на въпроси на слушатели. По подобен начин протичала и рубриката "Темата определяте вие", в която обаче гостували учени и специалисти от различни области, които също отговаряли на въпроси на слушатели. Специална част в програмата, подготвяна от африканска редакция била отделена и на клубовете на приятелите на България, създадени на Черния континент. Техните членове били изключително активни и организирали различни прояви, сред които литературни четения, вечери, посветени на българските традиции, бит, култура и кулинария. И това е било така не само там. "Предаванията на Радио България се слушаха редовно, записваха се на касети и се изпращаха заедно с писма от слушателите до нас в София. Водехме изключително интензивна кореспонденция със слушатели от цял свят. Получавахме по минимум 100 писма дневно" – спомня си Силвия Николова, започнала кариерата си в Арабска редакция, но превърнала се в сърцето на Българската редакция на Радио България след 1989 година.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Около 21% от пробите за Covid-19 са положителни

Новите потвърдени случаи на коронавирус в България за последното денонощие са 420 , сочат данните на Единния информационен портал. Това са 20,86% при направени 2013 теста. 61.43% от новите случаи са при неваксинирани. Починали са двама пациенти с..

публикувано на 21.08.22 в 10:23

28% от пробите за Covid-19 са положителни

При направени 2373 теста за последните 24 часа новите случаи на коронавирус са 663 , показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са близо 28% от изследваните. Активните случаи са 27 026. В болница са 1099 души, като..

публикувано на 07.08.22 в 10:05

Над 21% са положителните проби за Covid-19, няма починали

361 са новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие. Това са 21,39% от направените 1688 теста за изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. В болница са 451 пациенти с Covid-19, от тях 37 са в интензивно..

публикувано на 10.07.22 в 10:19