Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

86 години говорим на вашия език

В миналото Радио България е имало вярна аудитория и на Черния континент

Снимка: архив

Поглеждайки назад към богатата историческа съкровищница на Българското национално радио, откриваме любопитни факти, свързани с многоезичната програма Радио България. Макар да прекратява излъчванията си на къси и средни вълни през 2012, дотогава програмите на различни европейски езици, подготвяни ежедневно от колегите, достигат до почти всяка точка на света.

В следващите редове ще ви разкажем за редакция "Африка" на Предавания за чужбина на Българското национално радио. Започнала своите излъчвания през 1961 година, редакцията подготвяла ежедневни 20-минутни програми на френски и английски език.

В публикация, запазена в Справочна редакция на БНР, четем, че през 70-те години, африканска редакция излъчвала ежедневно вече едночасова оригинална програма с 30-минутно повторение на английски и 25-минутно на френски език. В своите предавания колегите от тази редакция залагали на интервютата и разговорите на живо, като почти всички материали се представяли под формата на диалози, в които участвали и редакторите, кореспондентите и сътрудниците в редакцията на съответния език. Сред предаванията, които се радвали на най-голям слушателски интерес били онези, посветени на младежката тематика, както и минутите, в които водещите отговаряли на въпроси на слушатели. По подобен начин протичала и рубриката "Темата определяте вие", в която обаче гостували учени и специалисти от различни области, които също отговаряли на въпроси на слушатели. Специална част в програмата, подготвяна от африканска редакция била отделена и на клубовете на приятелите на България, създадени на Черния континент. Техните членове били изключително активни и организирали различни прояви, сред които литературни четения, вечери, посветени на българските традиции, бит, култура и кулинария. И това е било така не само там. "Предаванията на Радио България се слушаха редовно, записваха се на касети и се изпращаха заедно с писма от слушателите до нас в София. Водехме изключително интензивна кореспонденция със слушатели от цял свят. Получавахме по минимум 100 писма дневно" – спомня си Силвия Николова, започнала кариерата си в Арабска редакция, но превърнала се в сърцето на Българската редакция на Радио България след 1989 година.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Без починали с Covid-19 за денонощието

82 са новите случаи на коронавирус в България, установени през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 5,3% от направените 1542 теста. 63,4 % от новите случаи са при не ваксинирани...

публикувано на 12.06.22 в 10:07

Мая Даскалова: Над 90 чужди радиостанции излъчваха програмите на Радио България

Програмите на Радио България са особено важни, както за българските общности по света, така и за второ-трето поколение българи зад граница, които вече не говорят български, но търсят връзка със своите корени, и, разбира се, за всички чужденци,..

публикувано на 07.06.22 в 12:51

В Дома на детското творчество в Тараклия

В новия епизод на „Време за разговор“ Радио България ви пренася в Тараклия, центъра на българската култура в Република Молдова. В местния Дом на детското творчество бесарабските българи играят хоро, пеят български песни, четат Вазов...

публикувано на 24.05.22 в 08:00