Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

86 години говорим на вашия език

В миналото Радио България е имало вярна аудитория и на Черния континент

Снимка: архив

Поглеждайки назад към богатата историческа съкровищница на Българското национално радио, откриваме любопитни факти, свързани с многоезичната програма Радио България. Макар да прекратява излъчванията си на къси и средни вълни през 2012, дотогава програмите на различни европейски езици, подготвяни ежедневно от колегите, достигат до почти всяка точка на света.

В следващите редове ще ви разкажем за редакция "Африка" на Предавания за чужбина на Българското национално радио. Започнала своите излъчвания през 1961 година, редакцията подготвяла ежедневни 20-минутни програми на френски и английски език.

В публикация, запазена в Справочна редакция на БНР, четем, че през 70-те години, африканска редакция излъчвала ежедневно вече едночасова оригинална програма с 30-минутно повторение на английски и 25-минутно на френски език. В своите предавания колегите от тази редакция залагали на интервютата и разговорите на живо, като почти всички материали се представяли под формата на диалози, в които участвали и редакторите, кореспондентите и сътрудниците в редакцията на съответния език. Сред предаванията, които се радвали на най-голям слушателски интерес били онези, посветени на младежката тематика, както и минутите, в които водещите отговаряли на въпроси на слушатели. По подобен начин протичала и рубриката "Темата определяте вие", в която обаче гостували учени и специалисти от различни области, които също отговаряли на въпроси на слушатели. Специална част в програмата, подготвяна от африканска редакция била отделена и на клубовете на приятелите на България, създадени на Черния континент. Техните членове били изключително активни и организирали различни прояви, сред които литературни четения, вечери, посветени на българските традиции, бит, култура и кулинария. И това е било така не само там. "Предаванията на Радио България се слушаха редовно, записваха се на касети и се изпращаха заедно с писма от слушателите до нас в София. Водехме изключително интензивна кореспонденция със слушатели от цял свят. Получавахме по минимум 100 писма дневно" – спомня си Силвия Николова, започнала кариерата си в Арабска редакция, но превърнала се в сърцето на Българската редакция на Радио България след 1989 година.

Съставил: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00