Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

86 години говорим на вашия език

В миналото Радио България е имало вярна аудитория и на Черния континент

Снимка: архив

Поглеждайки назад към богатата историческа съкровищница на Българското национално радио, откриваме любопитни факти, свързани с многоезичната програма Радио България. Макар да прекратява излъчванията си на къси и средни вълни през 2012, дотогава програмите на различни европейски езици, подготвяни ежедневно от колегите, достигат до почти всяка точка на света.

В следващите редове ще ви разкажем за редакция "Африка" на Предавания за чужбина на Българското национално радио. Започнала своите излъчвания през 1961 година, редакцията подготвяла ежедневни 20-минутни програми на френски и английски език.

В публикация, запазена в Справочна редакция на БНР, четем, че през 70-те години, африканска редакция излъчвала ежедневно вече едночасова оригинална програма с 30-минутно повторение на английски и 25-минутно на френски език. В своите предавания колегите от тази редакция залагали на интервютата и разговорите на живо, като почти всички материали се представяли под формата на диалози, в които участвали и редакторите, кореспондентите и сътрудниците в редакцията на съответния език. Сред предаванията, които се радвали на най-голям слушателски интерес били онези, посветени на младежката тематика, както и минутите, в които водещите отговаряли на въпроси на слушатели. По подобен начин протичала и рубриката "Темата определяте вие", в която обаче гостували учени и специалисти от различни области, които също отговаряли на въпроси на слушатели. Специална част в програмата, подготвяна от африканска редакция била отделена и на клубовете на приятелите на България, създадени на Черния континент. Техните членове били изключително активни и организирали различни прояви, сред които литературни четения, вечери, посветени на българските традиции, бит, култура и кулинария. И това е било така не само там. "Предаванията на Радио България се слушаха редовно, записваха се на касети и се изпращаха заедно с писма от слушателите до нас в София. Водехме изключително интензивна кореспонденция със слушатели от цял свят. Получавахме по минимум 100 писма дневно" – спомня си Силвия Николова, започнала кариерата си в Арабска редакция, но превърнала се в сърцето на Българската редакция на Радио България след 1989 година.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

92 нови случая на Covid-19, 61.96% са при неваксинирани

92 са новите случаи на коронавирус в България за последните 24 часа. 61.96% от тях са при неваксинирани. Положителни са 3,5% от направените 2630 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. В болница се лекуват 514 души с..

публикувано на 22.05.22 в 09:59

Кога и как възникват предаванията за чужбина на българското радио (Част 2)

След като до 50-те години на ХХ в. вече са създадени предаванията на френски, английски, немски, италиански, турски, гръцки, сърбохърватски и албански език, през 1956 г. Българското радио създава и емисиите на арабски език . Това действие е..

публикувано на 15.05.22 в 08:15

Най-доброто време в живота - 1 част

Как изглежда младостта и живота в България през погледа на две студентки от Пловдивския университет – това е основният лайтмотив на новия епизод от видео поредицата на Радио България - „Време за разговор“. Герой на първата част е Арина Димова -..

публикувано на 10.05.22 в 08:00