Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол денсът разбива предразсъдъци и стереотипи

Снимка: личен архив

Пол денсът ("Pole" – пилон,"dance" – танц) е спорт, който в последно време набира голяма популярност в България, благодарение на различни събития в публичното пространство. В страната ни отварят врати все повече зали по въздушна и вертикална акробатика, като засега най-много има в София. На места се организират безплатни демонстрации по пол денс, въздушен обръч и воали. Има дори тренировки, които са само за деца. Страната ни е била домакин и на състезания, последното от които се проведе през юни 2019 г.

"Пол денсът със сигурност става все по-популярен в България – казва инструкторката по пол денс Бахрие Юсеин. – Много хора идват пробно и започват да водят и приятели. Така се разпространява думата, че такъв спорт съществува и че не е стриптийз, както и че не е само за жени. Хората започнаха да разбират колко креативен и силов е този спорт. Помагат и участията, които наши треньорки и трениращи правят в различни събития и в социалните мрежи."


Спортът датира още от XII век в Китай, където акробати са изпълнявали сложни трикове на 9-метрови пилони. Много по-късно, през 20-те години на ХХ век, той добива еротичен характер и е определян като стриптийз. Днес пол денсът е съчетание от спортни и танцови елементи и е една от най-предпочитаните тренировки за поддържане на форма.

В България обаче все още има определени стереотипи,свързани с този спорт, въпреки засиления интерес към тренировките:

"Преди хората имаха предубеждения, че пол денсът е еротичен танц и беше свързван със стриптийза – казва Бахрие. – Сега вече не е така. Стереотипите в момента са, че това е спорт само за жени, че трябва да си много гъвкав, за да го практикуваш, че трябва да дойдеш в залата силен, за да можеш да правиш каквото и да е. Много хора казват "нямам сила в ръцете", "възрастна съм за тези неща", "аз съм мъж, това е женски спорт" – мисли, които ги спират да опитат."

"Това няма общо със стриптийза, ти си акробат и не се събличаш. Трябват ти 3 определени голи части от тялото, за да тренираш", категорична е Доротея Янева, която се занимава активно с този спорт от 2 години. И добавя:

"Пол денсът развива у теб упоритост, много голям инат и като цяло развива личността, защото изисква да преодолееш себе си под всяка една форма."

Истината е, че не се изисква предварителна физическа подготовка, нито пък специални умения. Всеки може да тренира, независимо от пола и годините си. Физическата сила и гъвкавостта се придобиват с времето. Нужни са само смелост и желание, за да започнеш, а по-натам и постоянство, за да се развиваш. А най-голямото предизвикателство е да се освободиш от страховете си, единодушни са нашите събеседници.

Съставил: Кристина Абаджиева, стажант

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стилияна Николова

Златна Стилияна Николова на Гран при в Марбея

Стилияна Николова спечели златния медал в многобоя на турнира по художествена гимнастика от веригата Гран При в испанския град Марбея. Второто място извоюва Тахмина Икромова от Узбекистан, а третото – световната шампионка Даря Варфоломеев от Германия...

публикувано на 10.03.24 в 09:42
Валентина Георгиева

Гимнастичката Валентина Георгиева спечели квота за олимпиадата в Париж

Най-добрата българска гимнастичка Валентина Георгиева спечели златния медал на финала на прескок на Световната купа в Баку. Завоюваното отличие й осигури квота за олимпийските игри в Париж, но все още се чака официалното потвърждение от Международната..

публикувано на 09.03.24 в 14:27
Виктория Томова

Виктория Томова победи бивша шампионка от Австралия оупън

Виктория Томова извоюва престижна победа на тенис турнира от сериите WТА 1000 в Индиън Уелс. В първия кръг тя се наложи с 6:4, 7:6 (5) над състезаващата се за САЩ рускиня София Кенин, която е шампионка на Откритото първенство на Австралия през 2020..

публикувано на 09.03.24 в 10:47