Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сънародници се събират „На мегдана на Другата България“ в Копенхаген

Снимка: mfa.bg

Копенхаген е домакин на мащабно за българската общност в страната събитие - пътуващия събор „На мегдана на другата България“. Той се осъществява с подкрепата на българското посолство в датската столица, но в основата на организацията е българският танцов клуб „БГ Фолк Ритми“, чиито танцьори в Копенхаген и Малмьо наброяват близо 50 човека. “Събрани сме от всички кътчета на България, с любов и желание да танцуваме български народни танци. Живеем в две съседни страни – Дания и Швеция и представляваме две танцови групи, обединени под едно име “БГ Фолк РитмиBGFolkRitmi, споделят ръководителите на групите Николай и Панка Стоянови.

Кулминация на проявата, с която сънародниците ни отбелязват и отминалия най-светъл български празник – 24 май,  е голямото хоро в един от централните паркове на датската столица на 28 май.

Макар и първи за Дания, съборът „На мегдана на другата България“ има вече 7-годишна история. Идеята за осъществяването му се ражда във Франция през 2015 година, като целта му е всяка година да се провежда на различно място на континента. Затова и всички родни фолклорни групи зад граница го възприемат като чудесен начин да се съберат и обменят опит и знания. Сред градовете домакини досега са били Монпелие /Франция/,  Валенсия /Испания/, Милано /Италия/, Ла Нусия /Испания/, както и Верона /Италия/ през 2020, когато заради пандемията, събитието преминава в изцяло онлайн формат. 

Съставил: Йоан Колев 

Още от категорията

Български учени изследват комуникацията на делфините в Черно море

Учени от Варна започнаха проект за поведенчески анализ на комуникационните сигнали, които издават делфините . Апаратурата е монтирана в буй във Варненския залив от екип на лабораторията по подводна акустика в ТУ в града. Целта на изследователите е..

публикувано на 17.08.22 в 13:17

Тайните на идеалната баклава

" Славеево гнездо", "пръстът на везира", "устни на хубавица " – това са част от поетичните имена на различните видове баклава, които може да опитате днес в  Турция . И въпреки липсата на категорични исторически доказателства, че именно южната ни съседка..

публикувано на 17.08.22 в 11:32

Над 20 % от пробите за Covid-19 са положителни

Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 1350 . Според данните на Единния информационен портал, 20,1 % от направените 6713  тестове са положителни . Хоспитализираните са 1059, от които 53 в интензивни отделения. Новопостъпилите в..

публикувано на 17.08.22 в 09:09