Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сънародници се събират „На мегдана на Другата България“ в Копенхаген

Снимка: mfa.bg

Копенхаген е домакин на мащабно за българската общност в страната събитие - пътуващия събор „На мегдана на другата България“. Той се осъществява с подкрепата на българското посолство в датската столица, но в основата на организацията е българският танцов клуб „БГ Фолк Ритми“, чиито танцьори в Копенхаген и Малмьо наброяват близо 50 човека. “Събрани сме от всички кътчета на България, с любов и желание да танцуваме български народни танци. Живеем в две съседни страни – Дания и Швеция и представляваме две танцови групи, обединени под едно име “БГ Фолк РитмиBGFolkRitmi, споделят ръководителите на групите Николай и Панка Стоянови.

Кулминация на проявата, с която сънародниците ни отбелязват и отминалия най-светъл български празник – 24 май,  е голямото хоро в един от централните паркове на датската столица на 28 май.

Макар и първи за Дания, съборът „На мегдана на другата България“ има вече 7-годишна история. Идеята за осъществяването му се ражда във Франция през 2015 година, като целта му е всяка година да се провежда на различно място на континента. Затова и всички родни фолклорни групи зад граница го възприемат като чудесен начин да се съберат и обменят опит и знания. Сред градовете домакини досега са били Монпелие /Франция/,  Валенсия /Испания/, Милано /Италия/, Ла Нусия /Испания/, както и Верона /Италия/ през 2020, когато заради пандемията, събитието преминава в изцяло онлайн формат. 

Съставил: Йоан Колев 

Още от категорията

България ще дари на Украйна 350 медицински комплекта

България ще предостави безвъзмездно на Украйна 350 медицински комплекта с превързочни средства, които ще осигурят медицинското обслужване на 35 хиляди граждани. Това е решило днес служебното правителство. Предоставянето на дарението е в отговор на..

публикувано на 21.09.22 в 17:39

България с рекордно представяне на 10-ия Международен турнир на младите естествоизпитатели

Знаете ли какво е паросмия? Преди да научите ще ви разкажем за едни български младежи, които не просто знаят какво представлява тази нарушена функция на организма, но дори са я изследвали и представили в научен доклад. Това са 12-те от най-добрите..

публикувано на 21.09.22 в 13:15

Остава високо числото на починалите с Covid за денонощието

618 са новозаразените с Covid в страната за последните 24 часа . Случаите намаляват с 328 спрямо ден по-рано. 58,7% от новоинфектираните не са ваксинирани. Положителни са 10% от направените 6214 теста , при 13,66% на показателя във вторник, сочи..

публикувано на 21.09.22 в 09:10