Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно признание за творческия талант на плевенските деца

Снимка: Арт школа Колорит

Талантливите деца от плевенската школа „Колорит“ се представиха блестящо на Международния фестивал на изкуствата "Българска душа на Святата земя", проведен в Израел. Събитието обединява чрез творчество българчета, живеещи в различни страни и континенти. Пет от малките художници в плевенската школа са носители на "Гран при" в различни възрастови групи - Дивна Обретенова, Катрин Илиева, Лилия Янкова, Павел Симеонов и Ралица Савчева. Още 35 деца са отличени с първа, втора и трета награди. В седмото онлайн издание на международния арт форум под егидата на кмета на град Бат Ям - Цвика Брот, участваха деца от 15 държави, съобщи за БТА ръководителят на школата в Плевен Майя Ананиева. 


Тя добави, че е насочила своите ученици да погледнат с много любов към непреходната красота на българския народен костюм, на орнаментиката и багрите в шевиците, чергите, уникалните украси в косите на българските моми, на стилния интериор в старите български къщи, на богатата българска трапеза. Очаква се колекцията от 40 наградени рисунки да бъде отпечатана на винили и показана в изложба.

Съставил: Йоан Колев 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05