Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Според премиера България е лидер в ЕС при отхвърлянето на руския газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев е разговарял по телефона с полския си колега Анджей Дуда. Двамата са обсъдили ситуацията в Украйна и средата за сигурност в региона. Радев и Дуда са изразили солидарност към украинския народ и подкрепа за европерспективата на Киев. Разговаряли са и за разширяването на НАТО, както и за укрепването на отбранителния потенциал на Алианса. Двамата президенти са обсъдили и евроинтеграцията на Западните Балкани.

Българският премиер Кирил Петков е заявил пред телевизия CNBC, че руският президент Владимир Путин трябва да внимава с използването на енергийните доставки като оръжие.

Петков е казал, че не съжалява за решението да отхвърли искането на Москва да се заплащат газовите доставки в рубли и България е показала на Путин, "че може да остане стабилна, че газовата зависимост не може да бъде начин да се влияе на външната ни политика, че ние, като европейци, можем да устоим при поставяне под натиск". С това България вече е заела лидерска позиция в ЕС, смята Петков.

Гергей Дюляш, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, поиска от ЕС 750 млн. евро краткосрочни инвестиции и 18 млрд. дългосрочни, за да се пренастрои унгарската икономика за 3-4 години и да се откаже от руския петрол, предаде REUTERS.

Русия възнамерява да продължи да доставя природен газ на Италия. Това е заявил Владимир Путин в телефонен разговор с Марио Драги. Путин е казал, че Русия би допринесла за предотвратяване на глобална продоволствена криза, ако западните санкции срещу нея бъдат отменени.

Турция преговаря с руските и с украинските власти да стане гарант за подновяване на износа на жито от Украйна по море, предаде REUTERS.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Турската опозиция с историческа победа на местните избори Опозицията в Турция отбеляза историческа победа на местните избори на 31 март. От 10 метрополии само 3 остават за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп..

публикувано на 05.04.24 в 11:00
Атанас Атанасов

ПП –ДБ смятат, че срещу тях е започнала политическа атака

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, обвини доскорошните си партньори в управлението (от ГЕРБ – СДС) в политическата атака към ПП –ДБ. "Свидетели сме на организирана и координирана операция за дискредитиране на коалицията ПП-ДБ чрез използване на..

публикувано на 04.04.24 в 18:30

САЩ засилват ангажимента си към черноморските държави

САЩ подготвят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите. Това каза за БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов. По думите му, това показва важността на региона...

публикувано на 02.04.24 в 17:10