Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Според премиера България е лидер в ЕС при отхвърлянето на руския газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев е разговарял по телефона с полския си колега Анджей Дуда. Двамата са обсъдили ситуацията в Украйна и средата за сигурност в региона. Радев и Дуда са изразили солидарност към украинския народ и подкрепа за европерспективата на Киев. Разговаряли са и за разширяването на НАТО, както и за укрепването на отбранителния потенциал на Алианса. Двамата президенти са обсъдили и евроинтеграцията на Западните Балкани.

Българският премиер Кирил Петков е заявил пред телевизия CNBC, че руският президент Владимир Путин трябва да внимава с използването на енергийните доставки като оръжие.

Петков е казал, че не съжалява за решението да отхвърли искането на Москва да се заплащат газовите доставки в рубли и България е показала на Путин, "че може да остане стабилна, че газовата зависимост не може да бъде начин да се влияе на външната ни политика, че ние, като европейци, можем да устоим при поставяне под натиск". С това България вече е заела лидерска позиция в ЕС, смята Петков.

Гергей Дюляш, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, поиска от ЕС 750 млн. евро краткосрочни инвестиции и 18 млрд. дългосрочни, за да се пренастрои унгарската икономика за 3-4 години и да се откаже от руския петрол, предаде REUTERS.

Русия възнамерява да продължи да доставя природен газ на Италия. Това е заявил Владимир Путин в телефонен разговор с Марио Драги. Путин е казал, че Русия би допринесла за предотвратяване на глобална продоволствена криза, ако западните санкции срещу нея бъдат отменени.

Турция преговаря с руските и с украинските власти да стане гарант за подновяване на износа на жито от Украйна по море, предаде REUTERS.


Още от категорията

Министерство на външните работи на Русия

14 български дипломати са експулсирани от Русия

Русия гони 14 български дипломати, съобщи руското външно министерство. Българският посланик в Русия Атанас Кръстин е бил повикан във външното ведомство в Москва, за да му бъде връчена нота, с която 14 служители на българското посолство в Москва са..

публикувано на 05.08.22 в 15:39
АЕЦ

Русия използва Запорожката АЕЦ за ядрен шантаж

Най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, окупирана от Русия при агресията в Украйна, е "напълно извън контрол ", заяви Рафаел Гроси ръководител на ядрената агенция на ООН - IAEA, Според агенцията Запорожката АЕЦ в Енергодар се нуждае от..

публикувано на 04.08.22 в 08:51
Контраадмирал Йозджан Алтънбулак говори пред медиите за кораба Razoni, натоварен с първата пратка зърно за износ, Истанбул, 2 август 2022 г.

Руската армия трупа резерви за ново настъпление в Украйна

След 36-часово плаване от Одеса корабът "Разони" с над 26 000 тона царевица пристигна в Босфора , предаде REUTERS. Това е първият съд със зърно, който тръгна след споразумението за подновяване на украинския износ, постигнато с посредничеството..

публикувано на 03.08.22 в 08:52