Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Според премиера България е лидер в ЕС при отхвърлянето на руския газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев е разговарял по телефона с полския си колега Анджей Дуда. Двамата са обсъдили ситуацията в Украйна и средата за сигурност в региона. Радев и Дуда са изразили солидарност към украинския народ и подкрепа за европерспективата на Киев. Разговаряли са и за разширяването на НАТО, както и за укрепването на отбранителния потенциал на Алианса. Двамата президенти са обсъдили и евроинтеграцията на Западните Балкани.

Българският премиер Кирил Петков е заявил пред телевизия CNBC, че руският президент Владимир Путин трябва да внимава с използването на енергийните доставки като оръжие.

Петков е казал, че не съжалява за решението да отхвърли искането на Москва да се заплащат газовите доставки в рубли и България е показала на Путин, "че може да остане стабилна, че газовата зависимост не може да бъде начин да се влияе на външната ни политика, че ние, като европейци, можем да устоим при поставяне под натиск". С това България вече е заела лидерска позиция в ЕС, смята Петков.

Гергей Дюляш, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, поиска от ЕС 750 млн. евро краткосрочни инвестиции и 18 млрд. дългосрочни, за да се пренастрои унгарската икономика за 3-4 години и да се откаже от руския петрол, предаде REUTERS.

Русия възнамерява да продължи да доставя природен газ на Италия. Това е заявил Владимир Путин в телефонен разговор с Марио Драги. Путин е казал, че Русия би допринесла за предотвратяване на глобална продоволствена криза, ако западните санкции срещу нея бъдат отменени.

Турция преговаря с руските и с украинските власти да стане гарант за подновяване на износа на жито от Украйна по море, предаде REUTERS.


Още от категорията

Служебното правителство положи клетва пред президента

Президентът Румен Радев представи своето четвърто служебно правителство, което поема властта преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври. "На вас се пада отговорността да управлявате служебен кабинет с предизвикателства, които..

публикувано на 02.08.22 в 12:45
Товарен кораб под флага на Сиера Леоне, натоварен с над 26 000 тона царевица, напуска пристанището на Одеса, 1 август 2022 г.

Западът продължава да въоръжава украинската отбрана

Часове след като първият кораб с царевица отплава от Одеса украинският президент Володимир Зеленски заяви, че още 16 кораба са готови да превозят зърно от Украйна . "Прекалено рано е да се празнува", коментира Зеленски. Според турският в-к..

публикувано на 02.08.22 в 08:47

Клетва полага четвъртият служебен кабинет на Румен Радев

Днес клетва ще положи назначеният от президента Румен Радев четвърти служебен кабинет. Това е и стотното правителство на България. На церемония в Гербовата зала в президентството държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното..

публикувано на 02.08.22 в 07:05