Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Според премиера България е лидер в ЕС при отхвърлянето на руския газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев е разговарял по телефона с полския си колега Анджей Дуда. Двамата са обсъдили ситуацията в Украйна и средата за сигурност в региона. Радев и Дуда са изразили солидарност към украинския народ и подкрепа за европерспективата на Киев. Разговаряли са и за разширяването на НАТО, както и за укрепването на отбранителния потенциал на Алианса. Двамата президенти са обсъдили и евроинтеграцията на Западните Балкани.

Българският премиер Кирил Петков е заявил пред телевизия CNBC, че руският президент Владимир Путин трябва да внимава с използването на енергийните доставки като оръжие.

Петков е казал, че не съжалява за решението да отхвърли искането на Москва да се заплащат газовите доставки в рубли и България е показала на Путин, "че може да остане стабилна, че газовата зависимост не може да бъде начин да се влияе на външната ни политика, че ние, като европейци, можем да устоим при поставяне под натиск". С това България вече е заела лидерска позиция в ЕС, смята Петков.

Гергей Дюляш, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, поиска от ЕС 750 млн. евро краткосрочни инвестиции и 18 млрд. дългосрочни, за да се пренастрои унгарската икономика за 3-4 години и да се откаже от руския петрол, предаде REUTERS.

Русия възнамерява да продължи да доставя природен газ на Италия. Това е заявил Владимир Путин в телефонен разговор с Марио Драги. Путин е казал, че Русия би допринесла за предотвратяване на глобална продоволствена криза, ако западните санкции срещу нея бъдат отменени.

Турция преговаря с руските и с украинските власти да стане гарант за подновяване на износа на жито от Украйна по море, предаде REUTERS.


Още от категорията

Дори папата определи военната помощ за Украйна като морално допустима

Украинските власти откриха масов гроб с повече от 440 тела в град Изюм в Харковска област, който беше отвоюван от руските сили преди дни. Украинският президент Володимир Зеленски сравни откриването на масов гроб в Изюм с екзекутираните от руските..

публикувано на 16.09.22 в 08:50

Русия опита да потопи родния град на президента Володимир Зеленски

След поражението край Харков, Русия продължава да нанася ракетни удари по украинската инфраструктура. С 2 ракети е пробита язовирната стена на р. Ингулец при Кривой рог. Украинските власти са евакуирали населението в засегнатите райони. Потопени са 112..

публикувано на 15.09.22 в 09:04

ДАНС призна за руско влияние и пропаганда у нас

Русия се опитва да влияе пряко на процесите в енергетиката и в изборите, а пропагандата се развива чрез медии и редица организации. Това става ясно от доклада за 2021 г. на Държавната агенция “Национална сигурност”, одобрен от служебното правителство...

публикувано на 14.09.22 в 14:57