Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Ако ви се налага да пътувате в чужбина, следва да имате предвид актуалния Covid режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

С наближаване на лятната ваканция, пътници от цял ​​свят вече планират пътуването си до Европа, тъй като повечето държави облекчихаковид ограниченията си. И докато някои членки на ЕС и на Европейското икономическо пространство /ЕИП/ отмениха част от  ковид рестрикциите си, други премахнаха всичките си правила за влизане, които важат за всички пътници, независимо от държавата на произход.

Страните от ЕС/ЕИП, които изцяло либерализираха Covid режима си и сега позволяват влизане без ограничения за всички пътуващи, са както следва: България, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Словения, Австрия, Швеция, Швейцария.

Останалите държави продължават да изискват от пътниците да спазват техните Covid правила за влизане.

Гърция потвърди, че ще премахне изискването за носене на предпазна маска в самолетите, както и на обществените места, но чак от 1 юни. Решението идва след съобщението на ЕС, че отменя задължителното изискване за маски на летищата, считано от 16 май. Въпреки това,  няколко авиокомпании заявиха, че ще продължат да прилагат това изискване по време на полети и на летищата до и от дестинации, където маската в обществения транспорт все още е необходима.

Гръцките власти заявиха също, че през следващите седмици експертна комисия ще внесе решение и за пътниците във фериботите.

Италия обяви, че ще продължи да задължава пътниците в самолетите от и до Ботуша да използват маски за лице. Мярката ще важи до 15 юни за целия обществен транспорт на дълги разстояния, включително за автобуси, регионални влакове, трамваи, фериботи, метро, ​​както и самолети, въпреки препоръката на ЕС за премахване на подобно изискване.

Испания също обяви, че засега не възнамерява да отменя пандемичните мерки по време на полетите и напомня, че  всички пътници на полети за и от страната, са задължени да носят предпазна маска за лице, съобщава SchengenVisaInfo.

Чили се готви да отвори отново Великденския остров за международен  туризъм от 1 август т.г., след повече от две години блокиране заради пандемията.  За целта властите планират да увеличат броя на полетите до острова, като се очаква те да са от два до три пъти в седмицата. Условията, при които ще бъдат допускани туристи обаче, ще бъдат обявени в по-късен етап. В момента на острова има един единствен вътрешен полет седмично.

През миналата година беше проведен референдум сред коренното население на Великденския остров. Те трябваше да отговорят на въпроса дали да се възобнови туризмът. Резултатът е недвусмислен – 67% от участниците се обявиха категорично против това предложение.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30