Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството прие плана за въвеждане на еврото

Асен Василев на брифинга в МС
Снимка: gov.bg

Правителството прие плана за въвеждане на еврото в България. На брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев поясни, че това е оперативен план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането и обръщането на депозити и заеми. 

По думите на Василев, предстоят редица законодателни промени, в т. ч. и промяна в Закона за БНБ, а обществените и експертни дискусии за присъединяването ни в еврозоната ще продължат. 

За защита на потребителите е предвиден срок от три месеца преди въвеждането на еврото и девет месеца след това, в който цените на стоките и услугите ще се публикуват и в лева и в евро. Целта е недобросъвестни търговци да не се възползват от превалутирането за повишаване на цените, подчерта Асен Василев.

Министрите на левицата гласуваха против, като се позоваха на споразумението за съставяне на правителство. В него е записано, че решението ще се вземе след изготвяне на анализ от БНБ за ефектите. Такъв анализ все още не е изготвен, посочват от БСП.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53