Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зачитането на правата на македонските българи е ключова предпоставка за членството на Северна Македония в ЕС

Снимка: president.bg

България очаква българите в РСМ да се впишат на равноправна основа с другите части от народи в Конституцията на страната. Това подчерта държавният глава Румен Радев в телефонен разговор днес със специалния пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч. 

Българският държавен глава заяви, че зачитането на правата на македонските българи е ключова предпоставка за започване на преговори за членство в ЕС на РС Македония. Президентът Румен Радев и сър Стюарт Пийч бяха единодушни, че напредъкът на Западните Балкани в процеса на европейска интеграция има стратегическо значение за сигурността и стабилността на региона. 

Двамата обсъдиха и начините за преодоляване на очертаващата се продоволствена криза, заради блокирания износ на зърно от Украйна. Специалният пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани изрази готовността на страната си за осъществяване на съвместни проекти в областта на енергетиката, свързани с диверсификацията на доставките за региона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените..

публикувано на 08.04.24 в 14:11

За проектосъстава на служебния кабинет и логиката в политическата ситуация у нас

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи преди дни състав на служебно правителство, което да управлява страната в следващите месеци до изборите "2 в 1" – за национален и европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни...

публикувано на 08.04.24 в 11:25