Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската версия на закона „Магнитски“ е в работен вариант

Снимка: БГНЕС

Има създадена междуведомствена група, начело с Министерството на правосъдието, която работи по създаването на проект на Закон, за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. 

В нея участват експерти от Министерството на финансите, на външните работи, Българската народна банка, Националната агенция за приходите и представители на академичните среди. Въпреки, че текстовете са все още в работен вариант, проектът, придобил популярност като "българския вариант на закона "Магнитски", предизвика остри критики от страна на коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" и опозицията в парламента, които определиха текстовете като фашистки. 

В отговор, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира, че текстовете имат за цел да защитят държавните институции и фирми по адекватен начин, а Министерството на правосъдието е единственото, което може да се съобрази с всички национални и международни актове, така че да намери най-удачния начин за запълването на тази празнота в българското законодателство. 

От своя страна Министерството на правосъдието коментира, че не може да подкрепи разпространения в медиите вариант на т.нар. български проектозакон "Магнитски", защото е в противоречие с Конституцията и европейското законодателство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54